Νέος κανονισμός της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ

0

Νέα πολιτική υιοθέτησε η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ, όσον αφορά στις συνθήκες κράτησης των λαθρομεταναστών. Η Υπηρεσία ανταποκρίθηκε στις πιέσεις που ασκούσε η οργάνωση Human Rights Watch τα τελευταία τρία χρόνια και ενέκρινε κανονισμό που προβλέπει ότι οι μετανάστες που κρατούνται ως παράνομοι μετανάστες ή επειδή δεν έχουν ακόμη νόμιμα χαρτιά, θα μεταφέρονται σε κοντινά καταστήματα κράτησης. Ο τόπος της μεταφοράς τους θα προσδιορίζεται με κριτήρια τον οικογενειακό τόπο διαμονής, την δυνατότητα εύρεσης νομικού εκπροσώπου και τον τόπο όπου εκκρεμεί τυχόν αίτηση νομιμοποίησης της παραμονής του αλλοδαπού.

Περαιτέρω η Human Rights Watch θα αναλάβει την παρακολούθηση της εφαρμογής του νέου κανονισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των οργάνων της αμερικανικής Υπηρεσίας. Στην σχετική ανακοίνωση η οργάνωση εκφράζει επίσης την δέσμευσή της να συνεχίσει να προωθεί τα δικαιώματα των μεταναστών, ιδίως των ευπαθών κατηγοριών, όπως αυτών με αναπηρίες ή των αιτούντων ασύλου.

Σύμφωνα με το προϊσχύσαν καθεστώς, το οποίο είχε επανειλημμένα καταγγείλει η Human Rights Watch, οι μετανάστες υπό κράτηση μεταφέρονταν σε καταστήματα απομακρυσμένα από τον τόπο διαμονής τους, με νυχτερινές πτήσεις, αφού τους ξυπνούσαν αιφνιδίως και χωρίς να ειδοποιούνται οι οικογένειές τους. Οι περισσότεροι μεταφέρονταν σε καταστήματα των Πολιτειών Τέξας και Λουιζιάνα, όπου τα δικαστήρια είναι γνωστά για την αρνητική στάση τους απέναντι στις υποθέσεις λαθρομεταναστών χωρίς χαρτιά. Βάσει παλαιοτέρων στοιχείων που είχε συγκεντρώσει η HRW, οι μετανάστες που μεταφέρονταν, συχνά έχαναν την επικοινωνία με την οικογένειά τους ή αδυνατούσαν να βρουν δικηγόρο να τους εκπροσωπήσει. 

Σχόλια