Νιγηρία κατά των πολυεθνικών της καπνοβιομηχανίας

0

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας κατέθεσε αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της χώρας κατά της τοπικής καπνοβιομηχανίας International Tobacco και των πολυεθνικών British American Tobacco και Philip Morris International.

Η Νιγηρία ζητάει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια αποζημίωση για τα έξοδα νοσηλείας ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα και για την πώληση τσιγάρων σε ανηλίκους στην αφρικανική χώρα.

Ωστόσο, μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ο τομέας της δημόσιας υγείας στη Νιγηρία είναι σε κατάσταση διάλυσης και ότι η κυβέρνηση δεν έχει ποτέ διαθέσει τόσα χρήματα για τη νοσηλεία ασθενών. Όπως όλοι οι υπόλοιποι τομείς της δημόσιας διοίκησης στη Νιγηρία η δημόσια υγεία επιδεινώνεται εξαιτίας των κρουσμάτων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης δεκαετιών.

Η πρώτη ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για τις 14 Ιανουαρίου. Τον Μάιο προσέφυγαν για τον ίδιο λόγο στη δικαιοσύνη τρεις πολιτειακές κυβερνήσεις της Νιγηρίας. Τη δεκαετία του ’90 στις Ηνωμένες Πολιτείες κατατέθηκαν δεκάδες αγωγές κατά των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες κατέληξαν σε συμβιβασμούς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρόμοιες αγωγές κατά καπνοβιομηχανιών έχουν κατατεθεί στη Νότιο Κορέα, στην Ιαπωνία και στον Καναδά.

Σχόλια