Νίκη του Αμπράμοβιτς σε δικαστική διαμάχη με τον Μπ. Μπερεζόφσκι

0

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει όταν ο Μπερεζόφσκι κατέθεσε αγωγή εναντίον του Αμπράμοβιτς με την οποία ζητούσε αποζημίωση ύψους 6 δισ. δολαρίων από ζημίες που ισχυριζόταν ότι είχε υποστεί μετά από πώληση ποσοστού μετοχών που διέθετε σε κολοσσιαία ρωσική εταιρία πώλησης πετρελαίου μετά από πιέσεις του Αμπράμοβιτς.

Οι αρχικές δηλώσεις του Μπερεζόφσκι περί εμπιστοσύνης του στο βρετανικό σύστημα δικαιοσύνης φαίνεται τελικά να κλονίστηκαν όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου, Ελίζαμπεθ Γκλόστερ δήλωσε ότι ο Μπερεζόφσκι είναι αδιάφορος και αναξιόπιστος ως μάρτυρας, ο οποίος αντιμετωπίζει την αλήθεια ως κάτι μεταβλητό που μπορεί να διαπλάθει ανάλογα με τους εκάστοτε σκοπούς του.

Μετά τη ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο Μπερεζόφσκι δε δίστασε να δηλώσει έκπληκτος με την έκβαση της δίκης και να κατηγορήσει την Πρόεδρο λέγοντας ότι ανέλαβε την ευθύνη να ξαναγράψει τη ρωσική ιστορία ενώ στη συνέχεια μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε ότι του δημιουργείται η εντύπωση ότι η απόφαση είναι γραμμένη από τον Πρόεδρο Πούτιν αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για πιθανές διασυνδέσεις. Ο Αμπράμοβιτς στην κατάθεσή του αρνήθηκε ότι ο Μπερεζόφσκι είχε μερίδιο στην εταιρία και ισχυρίστηκε ότι απλώς τον πλήρωνε για πολιτική κάλυψη και προστασία. Κατά την τρίμηνη διάρκεια της δίκης, ακούστηκαν λεπτομερή στοιχεία για τη ζωή των δύο εκπροσώπων της ρωσικής ελίτ ενώ εξαπολύθηκαν αμφοτέρων των πλευρών οξύτατοι χαρακτηρισμοί∙ ο Αμπράμοβιτς ανέφερε ότι ο αντίδικός του είναι μεγαλομανής ενώ ο Μπερεζόφσκι αναφερόμενος στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι τον χαρακτήρισε ως «γκάνγκστερ».

Το ρωσικό ενδιαφέρον για την υπόθεση είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς έρχεται να ρίξει φως στην αμφισβητούμενη πώληση του ρωσικού ορυκτού πλούτου από την Κυβέρνηση σε μια πλούσια «ολιγαρχία» της χώρας στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι για αυτή τη δικαστική διαμάχη ξοδεύτηκαν πάνω από 100 εκ. λίρες.

Νίκη του Αμπράμοβιτς σε δικαστική διαμάχη με τον Μπ. Μπερεζόφσκι

Σχόλια