Νομικά μέτρα της Κομισιόν κατά του «οικονομικού πατριωτισμού» της Γαλλίας

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να λάβει μέσα στην εβδομάδα νομικά μέτρα κατά του «οικονομικού πατριωτισμού» της Γαλλίας καθώς οι Βρυξέλλες θεωρούν παράνομο τον προστατευτισμό με σκοπό την αντιμετώπιση ξένων εξαγορών.

Η Κομισιόν κινεί από αύριο νομική διαδικασία, με σημείο αναφοράς το γαλλικό νομοσχέδιο που απαγορεύει ξένη συμμετοχή σε ένδεκα αποκαλούμενους «στρατηγικούς τομείς», από κρυπτογράφηση έως αμυντική τεχνολογία και καζίνο.

Η Κομισιόν θα στείλει επίσημη επιστολή, μέσω της οποίας θα δίδει στη Γαλλία το περιθώριο δύο μηνών για να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο το παραπάνω νομοσχέδιο συνάδει με τους κοινοτικούς κανονισμούς περί ελεύθερης, χωρίς διακρίσεις, ροής κεφαλαίων.

Στην περίπτωση που η Κομισιόν δεν ικανοποιηθεί με την απάντηση, τότε μπορεί να οδηγήσει τη Γαλλία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να την αναγκάσει να αλλάξει τη νομοθεσία της.

Επίσης, η Κομισιόν θα δώσει κάποια ακόμη περιθώρια, προτού αποφασίσει για την ανάληψη νομικής δράσης σε δύο άλλες περιπτώσεις οικονομικού προστατευτισμού στον ενεργειακό τομέα -το ρόλο της γαλλικής κυβέρνησης στη συνένωση των εταιρειών κοινής ωφελείας Gaz de France και Suez για την αποφυγή της προσφοράς εξαγοράς από την ιταλική Enel και την προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να εμποδίσει την προσφορά της γερμανικής E.ON για την εξαγορά της Endesa .

Σχόλια