Νομικά ζητήματα μετά την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’

0

Μετά την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’, έχει αρχίσει μια συζήτηση στους νομικούς κύκλους αναφορικά με το αν ο Πάπας διατηρεί τη νομική προστασία – ασυλία.

Σύμφωνα με την Jeffrey Lena, Αμερικανή δικηγόρο ειδικευμένη σε θέματα που αφορούν το Βατικανό, ο Πάπας Βενέδικτος διατηρεί την ασυλία, όπως και τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη.

Αντίθετα, ο δικηγόρος Jeff Anderson υποστηρίζει ότι η απόφαση του Πάπα να παραιτηθεί θα δημιουργούσε νομικά προβλήματα, σε περίπτωση που βρεθεί εκτός Βατικανό και οι κυβερνητικές αρχές κάποιας χώρας στραφούν εναντίον του για οποιοδήποτε αιτία.

Τέλος, σημειώνεται ότι ζήτημα ανακύπτει σχετικά με την πορεία της έρευνας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τις κατηγορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης που αντιμετωπίζουν ορισμένοι καρδινάλιοι. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αδίκημα θεωρείται αδίκημα κατά της ανθρωπότητας και σύμφωνα με τη δικηγόρο Pamela Spees, οι Εισαγγελείς δε λαμβάνουν υπ’ όψη τους τα επιχειρήματα περί ασυλίας και συνεπώς, η παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου δεν έχει καμία επίπτωση στην πρόοδο των ερευνών.

Σχόλια