Νομική διαφωνία αξιωματούχου με την κυβέρνηση Μπους αποκαλύπτεται από έγγραφο του Υπ.Εσωτερικών των ΗΠΑ

0

Στη δημοσιότητα έφτασε επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ, στο οποίο αποκαλύπτεται ότι υψηλόβαθμο στέλεχος είχε διαφωνήσει με τον Πρόεδρο Μπους όσον αφορά τις ανακρίσεις υπόπτων τρομοκρατίας σε εδάφη ξένων χωρών. Ειδικότερα, ο αναλυτής Philip Zelikow είχε δώσει διαφορετική νομική ερμηνεία από αυτή που προέταξε η κυβέρνηση Μπους, και την είχε προειδοποιήσει ότι ανακρίσεις της CIA σε ξένες χώρες απαγορεύονται βάσει διεθνούς συμφωνίας κατά των βασανιστηρίων, από την οποία δεσμεύονται οι ΗΠΑ.

Το έγγραφο χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2006, είδε όμως μόλις πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Ο συντάκτης της ανάλυσης Philip Zelikow ήταν τότε ο σύμβουλος της Κοντολίζα Ράις σε ζητήματα τρομοκρατίας και εκπρόσωπος σε συμβούλια για την εθνική άμυνα και δημόσια ασφάλεια.
Ο Zelikow ανέφερε ότι τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών είχαν υιοθετήσει την εξής νομική ερμηνεία, η οποία μάλιστα παρεχόταν κρυφά με μορφή εσωτερικής οδηγίας: ότι δηλαδή ανακριτικές πρακτικές της μυστικής υπηρεσίας, π.χ. η καταβύθιση του υπόπτου σε νερό, δεν συνιστούσαν απαγορευμένα βασανιστήρια. Ο αναλυτής όμως είχε εισφέρει διαφορετική άποψη, επισημαίνοντας στην κυβέρνηση ότι βάσει των διεθνών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει από το 2005, ως βασανιστήρια έπρεπε να θεωρούνται και οι μέχρι τότε χρησιμοποιούμενες τεχνικές πειθαναγκασμού του ανακρινόμενου.

«Νομίζω ότι η ερμηνεία που είχε δώσει τότε το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν μία ερμηνεία που εξάντλησε και υπερέβη τα όρια του νόμου. Επειδή επιπλέον η ερμηνεία αυτή δόθηκε κρυφά και παρέμεινε κρυφή, η μόνη περίπτωση να ακούσει ο Πρόεδρος μία εναλλακτική νομική ερμηνεία ήταν από εμένα. Ενδεχομένως να ήταν γραφειοκρατικά ατυχές να τολμήσει ένας αξιωματούχος από το Υπουργείο Εσωτερικών να αμφισβητήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ζητήματα ερμηνείας του αμερικανικού συνταγματικού δικαίου, όμως έχω ασχοληθεί με το συνταγματικό δίκαιο εδώ και πολλά χρόνια», σχολίασε ο Zelikow, ο οποίος πλέον είναι πρύτανης και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

 

Σχόλια