Νομικό επιχείρημα υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα

0

Η Αυστραλή δικηγόρος Kathryn-Magnolia Feeley, με το βιβλίο της «How The Greeks Can Get Their Marbles Back- the legal argument for the return of the Parthenon Marbles to Greece», το οποίο παρουσιάστηκε εχθές στην Καμπέρα, εκθέτει τα νομικά επιχειρήματά της υπέρ του επαναπατρισμού των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Συγκεκριμένα, η κα Feeley,η οποία ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και είχε εργαστεί ως αρχαιολόγος στην Ελλάδα προτού ακολουθήσει νομική καριέρα, παρουσιάζει μία εναλλακτική πρόταση, βασισμένη σε νομικά επιχειρήματα, η οποία θα οδηγήσει στην επιτυχή επιστροφή στην Ελλάδα των μαρμάρων που σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Σύμφωνα με την συγγραφέα, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τα επιχειρήματα περί πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία δεν θα γίνουν ποτέ δεκτά από τους Βρετανούς και τα οποία θα οδηγούσαν σε αναστάτωση όλων των μουσείων όπου εκτίθενται ξένα έργα και να δομήσει την επιχειρηματολογία της στους άρρηκτους πνευματικούς και θρησκευτικούς δεσμούς που συνδέουν τον ελληνικό λαό με τα συγκεκριμένα δημιουργήματα.

«Με το επιχείρημα αυτό Αυστραλοί Αβορίγινες, Νεοζηλανδοί Μαορί και Βορειοαμερικανοί Ινδιάνοι κατόρθωσαν να πάρουν πίσω θησαυρούς τους» τονίζει. Στο βιβλίο της, η κα Feeley περιγράφει αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους οι Έλληνες ομογενείς θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τα ελληνικά μάρμαρα από τη Βρετανία, βάσει του δικού της νομικού επιχειρήματος και εκφράζει τη βεβαιότητά της για επιτυχή έκβαση του σχετικού εγχειρήματος.