Νόμιμα τα αμισθί προγράμματα για ανέργους του βρετανικού Υπουργείου Εργασίας

0

Νόμιμα κρίθηκαν από το βρετανικό δικαστήριο τα προγράμματα επανόδου στην αγορά εργασίας του Υπουργείου Εργασίας της χώρας, κατά των οποίων είχαν προσφύγει δύο νέοι άνεργοι Βρετανοί. Η 23χρονη Cait Reilly και ο 40χρονος Jamieson Wilson ισχυρίζονταν ότι η υποχρεωτική αμισθί συμμετοχή στα εν λόγω προγράμματα για ανέργους προσέκρουαν στις απαγορεύσεις της δουλείας και της υποχρεωτικής εργασίας που περιέχονται στην ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).
Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των άνεργων Βρετανών με το σκεπτικό ότι θα ήταν εξαιρετικά υπερβολική η εξομοίωση των εν λόγω προγραμμάτων με δουλεία ή υποχρεωτική εργασία. Επιπλέον, ο δικαστής επεσήμανε ότι η συμμετοχή στα προγράμματα αυτά είναι προαιρετική, αλλά λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης από την πλευρά του Υπουργείου η Reilly οδηγήθηκε στην πεποίθηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της. «Τα επίμαχα προγράμματα απέχουν πολύ από την αποικιοκρατική εκμετάλλευση της εργασίας, η οποία ιστορικά οδήγησε στην διαμόρφωση του άρθρου 4 της Σύμβασης. Η ΕΣΔΑ είναι, προφανώς, ένα ζωντανό εργαλείο, ικανό να εξελίσσεται ανάλογα προς τις σύγχρονες ανάγκεςμκαι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες για την αξία ενός προγράμματος που απαιτεί από τα άτομα να εργάζονται για όσο λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, ως μέσο επανόδου στην αγορά εργασίας», τόνισε ο δικαστής.
Το δικαστήριο πάντως άφησε αιχμές για την ελλιπή ενημέρωση του Υπουργείου προς τους δύο Βρετανούς, τόσο όσον αφορά την ακριβή φύση των προγραμμάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες σχετικά με αυτά. Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου εξέφρασε ικανοποίηση από την δικαστική απόφαση και τόνισε ότι το Υπουργείο σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά του τμήματος της απόφασης, με το οποίο καταδικάζεται για την κακή διατύπωση των ενημερωτικών επιστολών προς τους ανέργους. «Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις αρχικές επιστολές και θα ασκήσουμε έφεση όσον αφορά αυτό το τμήμα της απόφασης, στο μεσοδιάστημα πάντως έχουμε αναθεωρήσει την μορφή των τυποποιημένων επιστολών», σημείωσε.
 

Σχόλια