Νόμιμη η επ’ αόριστον διοικητική κράτηση Παλαιστινίων έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ

0

Απορριπτική ήταν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ σε προσφυγή δύο Παλαιστινίων, οι  οποίοι κατήγγειλαν ως παράνομη την προφυλάκισή τους χωρίς απαγγελία κατηγορίας και εισαγωγή σε δίκη. Οι δύο Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε απεργία πείνας εδώ και 69 ημέρες διαμαρτυρόμενοι κατά της παράνομης κράτησής τους.

Ο ένας από τους Παλαιστινίους κρατείται παράνομα  με διοικητική εντολή από τις 28 Ιουνίου του 2010, ενώ ο άλλος από τον Αύγουστο του 2011. Την απεργία πείνας ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ μαζί τους απεργούν και άλλοι Παλαιστίνιοι οι οποίοι κρατούνται παράνομα με τον ίδιο τρόπο.

Το καθεστώς της «διοικητικής κράτησης» (administrative detention) είναι μια απαρχαιωμένη διαδικασία, με την οποία επιτρέπεται η κράτηση υπόπτων για ένα εξάμηνο χωρίς την απαγγελία κατηγορίας. Το διάστημα κράτησης είναι μεν ορισμένο αλλά μπορεί να ανανεώνεται όσες φορές κρίνεται απαραίτητο, ώστε να ισοδυναμεί με αόριστη κράτηση. Η νομική αυτή λεπτομέρεια στην πράξη έχει αξιοποιηθεί έτσι, ώστε να καθίσταται δυνατή η επ’ αόριστον κράτηση δυνητικά επικίνδυνων Παλαιστινίων χωρίς τους τυπικούς περιορισμούς του ποινικού δικονομικού δικαίου.

Απορρίπτοντας την προσφυγή των δύο κρατουμένων το δικαστήριο τόνισε ότι η διαδικασία της διοικητικής κράτησης είναι απαραίτητη για λόγους πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, συνεπώς η φυλάκισή τους δεν ήταν παράνομη. Παρ’ όλα αυτά συνέστησε την αποφυλάκισή τους για λόγους υγείας, αφού η παραμονή τους στη φυλακή και η συνέχιση της απεργίας πείνας θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή τους.