Νόμιμη η επιβολή προστίμου 152 εκ. ευρώ στην Telefonica έκρινε το Γενικό Δικαστήριο

0

Απορριπτική ήταν η απάντηση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. (General Court) στην προσφυγή ακύρωσης της ισπανικής επιχείρησης τηλεπικοινωνιών Telefonica κατά του προστίμου εκατομμυρίων, που της είχε επιβάλει από το 2007 η Κομισιόν. Το πρόστιμο ανέρχεται στα 152 εκατομμύρια ευρώ και είχε επιβληθεί στην Telefonica λόγω κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και παραβίασης της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

Το δικαστήριο έκρινε ότι πράγματι είχε λάβει χώρα παραβίαση της συναφούς ευρωπαϊκής νομοθεσίας το κρίσιμο διάστημα 2001-2006, καθώς η Telefonica καταχράστηκε προς ίδιον όφελος την δεσπόζουσα θέση της στην ισπανική αγορά ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων επηρεάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο δυσμενώς το διακρατικό εμπόριο. Μετά την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών το 1998, η Telefonica ήταν η μόνη εταιρεία με έτοιμο δίκτυο τηλεφωνικών γραμμών σε ολόκληρη την επικράτεια της Ισπανίας. Εκμεταλλευόμενη αυτό το γεγονός η εταιρεία καθόριζε ταυτόχρονα τις τιμές προσφοράς των υπηρεσιών στους καταναλωτές και τις τιμές χρήσης των δικτύων της από τις ανταγωνιστικές εταιρείες, συμπιέζοντας με τον τρόπο αυτό το περιθώρια κέρδους των τελευταίων (margin squeeze).

Ακολουθώντας παρόμοια νομολογία σε άλλες υποθέσεις κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης από εταιρείες του τομέα των τηλεπικοινωνιών (π.χ. Deutsche Telecom), το Γενικό Δικαστήριο επανέλαβε ότι το “margin squeeze” είναι αυτοτελής τρόπος κατάχρησης, συνεπώς δεν ήταν καν απαραίτητο να αποδειχθεί ότι η Telefonica επέβαλε υψηλές τιμές στους ανταγωνιστές, για να μειώσει το περιθώριο κέρδους. Αρκούσε το πραγματικό γεγονός ότι καθόριζε ταυτόχρονα τις τιμές σε δύο επίπεδα, καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Σχετικό link

Σχόλια