Νόμιμη η οικονομική εκμετάλλευση της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο

0

Η ισραηλινή ανθρωπιστική οργάνωση Yesh Din είχε προσφύγει κατά της ισραηλινής κυβέρνησης και δέκα μεγάλων ισραηλινών εταιρειών που επιδίδονταν στην εξόρυξη μαρμάρου στη Δυτική Όχθη. Ισχυριζόταν ότι η πρακτική αυτή ήταν παράνομη κατά το διεθνές δίκαιο, εφόσον η κατοχική δύναμη εκμεταλλευόταν τους φυσικούς πόρους του κατεχόμενου εδάφους. Το δικαστήριο είχε διαφορετική γνώμη, κρίνοντας ότι σε περίπτωση μακροχρόνιας παραμονής του κατοχικού κράτους, δεν είναι δυνατόν να σταματήσει επ’ αόριστο η οικονομική εκμετάλλευση του κατεχόμενου εδάφους. Επιπλέον, οι ισραηλινές εταιρείες εν προκειμένω δεν κατέστρεφαν το φυσικό κεφάλαιο της περιοχής και δημιουργούσαν θέσεις εργασίας για τους Παλαιστίνιους.

«Το διεθνές δίκαιο πρέπει να προσαρμόζεται στην πραγματικότητα της μακροχρόνιας κατάληψης ενός εδάφους. Οι ισραηλινές εταιρείες που υπάρχουν στην περιοχή μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, δεν θα έπρεπε όμως να εγκατασταθούν και νέες εκεί», τόνισε το δικαστήριο σε μια απόφαση που απηχεί τις επίσημες θέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης εκπρόσωποι της Yesh Din δήλωσαν ότι κατ’ ουσία η απόφαση νομιμοποιεί την οικονομική εκμετάλλευση και άλλων πόρων της περιοχής, όπως το νερό, καθώς και την οικειοποίηση αρχαιολογικών ευρημάτων. «Το να εκμεταλλεύεσαι φυσικούς πόρους σε κατεχόμενη περιοχή προς όφελος του κατοχικού κράτους είναι απλούστατα λεηλασία. Το σκεπτικό του δικαστηρίου ότι η μακροχρόνια κατοχή πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά δεν νομιμοποιεί μια οικονομική δραστηριότητα που γίνεται σε βάρος των συμφερόντων των κατοίκων του κατεχόμενου εδάφους».

Το Σεπτέμβριο, η Παλαιστινιακή Αρχή είχε δημοσιεύσει εκτιμητική έκθεση για τα οικονομικά οφέλη του Ισραήλ από την 44χρονη κατάληψη της Δυτικής Όχθης, υπολογίζοντας ότι οι εξορύξεις μαρμάρου και μετάλλων του αποφέρουν περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Εξάλλου, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών του Ισραήλ, τα περισσότερα ορυχεία της περιοχής ανήκουν σε ισραηλινές εταιρείες, ενώ τα ¾ της παραγωγής πωλούνται στην ισραηλινή αγορά.

 

Σχόλια