Νόμιμη η τζιχάντ στην Υεμένη, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο

0

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει εκατομμύρια δολαρίων στην Υεμένη για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να καταστείλει τον ισλαμικό εξτρεμισμό, που επιδιώκει να αποδυθεί σε ιερό πόλεμο (τζιχάντ) εναντίον των απίστων.

Το πρόβλημα ωστόσο σε όλη αυτή τη στρατηγική είναι το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η τζιχάντ είναι παράνομη στην Υεμένη.

Τον περασμένο μήνα δικαστής που ανήκε στη σύνθεση ειδικού δικαστηρίου επιφορτισμένου με θέματα τρομοκρατίας, αποφάνθηκε ότι 19 κατηγορούμενοι που είχαν ταξιδέψει στο Ιράκ για να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες και να πολεμήσουν στο πλευρό της Αλ Κάιντα δεν είχαν πράξει κάτι το επιλήψιμο, με το επιχείρημα ότι ο ισλαμικός νόμος Σαρία επιτρέπει την τζιχάντ εναντίον κατοχικών δυνάμεων σε μουσουλμανικά εδάφη.

Οι κατηγορούμενοι, 14 πολίτες της Υεμένης και πέντε Σαουδάραβες, που είχαν συλληφθεί με όπλα και πλαστά ιρακινά διαβατήρια, δεν αρνήθηκαν τη σχέση τους με την Αλ Κάιντα, στο Ιράκ, ενώ τάχθηκαν δημοσία υπέρ του Μπιν Λάντεν, δείχνοντας τραύματα από συγκρούσεις με Αμερικανούς και Ιρακινούς στρατιώτες.

Σχόλια