spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΝόμιμη κατ’οίκον έρευνα κατά Ρεπουμπλικανού υποψηφίου που απειλούσε χιλιάδες ισπανόφωνους ψηφοφόρους

Νόμιμη κατ’οίκον έρευνα κατά Ρεπουμπλικανού υποψηφίου που απειλούσε χιλιάδες ισπανόφωνους ψηφοφόρους

Απορριπτική ήταν η απάντηση του ομοσπονδιακού εφετείου σε αίτηση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Tan Duc Nguyen, με την οποία ο πολιτικός αμφισβητούσε τη νομιμότητα εντάλματος κατ’ οίκον έρευνας λόγω υποψιών παράβασης της εκλογικής νομοθεσίας. Από την έρευνα είχε αποκαλυφθεί ότι ο υποψήφιος έστειλε γράμματα τρομοκρατώντας τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους, με σκοπό να απέχουν από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Συγκεκριμένα, ο Nguyen ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2006 στην περιφέρεια της Καλιφόρνια. Ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή των εκλογών περίπου 14.000 ισπανόφωνοι ψηφοφόροι έλαβαν εκφοβιστική επιστολή, με την οποία απειλούνταν αποκάλυψη των προσωπικών τους δεδομένων, εφόσον πήγαιναν να ψηφίσουν στις εκλογές. Αποδέκτες των επιστολών ήταν μόνον ψηφοφόροι με ισπανικό επίθετο, οι οποίοι είχαν γεννηθεί εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και δεν ήταν εγγεγραμμένοι σε κάποιο κόμμα. Ο πολιτικός τους απειλούσε ότι ένα καινούργιο πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή θα συλλέξει τις προσωπικές τους πληροφορίες και θα τις αποκαλύψει σε τρίτους, δηλαδή οργανώσεις που αντιστρατεύονται τους μετανάστες.

Ο ίδιος ο πολιτικός αρχικά αρνήθηκε ότι η επιστολή προήλθε από αυτόν και μάλιστα δήλωσε ότι δεν γνώριζε καν ότι υπήρχε σχετική επιστολή. Ο εισαγγελέας έδωσε στη αστυνομία το ένταλμα έρευνας στο σπίτι και στα γραφεία πολιτικής εκστρατείας του πολιτικού , θεωρώντας ότι αυτό άρμοζε λόγω της φύσης και σοβαρότητας του εκλογικού αδικήματος που φερόταν να είχε διαπράξει. Πράγματι, από την έρευνα προέκυψαν στοιχεία τα οποία επέτρεψαν την καταδίκη του  Nguyen, αφού αποκαλύφθηκε ότι γνώριζε και συμμετείχε στον εκφοβισμό των ψηφοφόρων από το πολιτικό του γραφείο. Πέρα από την καταδίκη για το εκλογικό αδίκημα, ο πολιτικός καταδικάστηκε και για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Κρίνοντας σχετικά με τη νομιμότητα του εντάλματος σύλληψης, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι συνέτρεχαν όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης του εντάλματος. Συγκεκριμένα, οι δικαστές επεσήμαναν: «Οι επιστολές είχαν ως αποδέκτες ψηφοφόρους που ανήκουν σε ευαίσθητές πληθυσμιακές ομάδες και η απειλή ήταν σοβαρή, καθώς αφορούσε την αποκάλυψη των προσωπικών τους δεδομένων σε οργανώσεις κατά της μετανάστευσης. Επιπλέον, οι επιστολές στάλθηκαν από πολιτικό γραφείο, το οποίο είχε ιδιαίτερο συμφέρον να μην μετάσχουν αυτές οι χιλιάδες ψηφοφόρων στις εκλογές. Η πράξη δηλαδή έδειχνε σαφώς στην κατεύθυνση της παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας, γι’ αυτό και το ένταλμα εκδόθηκε νομίμως».

Το περιστατικό αυτό, παρά τη χρονική του απόσταση, αποτελεί ακόμη μία ένδειξη του φοβικού κλίματος που ασκείται κατά των ισπανόφωνων και αφροαμερικανών ψηφοφόρων, αναφορικά με την άσκηση των παθητικών εκλογικών τους δικαιωμάτων στις εκλογές. Χαρακτηριστική είναι η φετινή «τάση» στις διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ για μεγαλύτερη γραφειοκρατικοποίηση της διαδικασίας ταυτοποίησης των πολιτών που προσέρχονται στις κάλπες με ρυθμίσεις –π.χ. απαιτώντας περισσότερα δικαιολογητικά- που στην πράξη αποκλείουν πολλούς ισπανόφωνους και Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους.

 

Lawjobs