Νόμιμη νέα έρευνα για Χοντορκόφσκι – Λεμπέντεφ

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας απέρριψε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, η οποία είχε κρίνει παράνομη την περαιτέρω διενέργεια έρευνας για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ιδρυτή της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos, Μιχαήλ Xοντορκόφσκι και του συνεργάτη του, Πλάτον Λεμπέντεφ.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η εισαγγελική αρχή δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών για κατάχρηση, απαλλοτρίωση και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Οι δικηγόροι του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Όλα όσα έχουν συμβεί σε σχέση με την υπόθεση έχουν ήδη μεταφραστεί στις επίσημες γλώσσες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιώματων», τόνισε ο δικηγόρος Γιούρι Σμιντ.

Ο Χανταρκόφσκι καταδικάστηκε για απάτη και φοροδιαφυγή το 2005 και εκτίει οκταετή ποινή φυλάκισης.

Συνολικά, ο Xοντορκόφσκι αντιμετώπιζε επτά κατηγορίες για φοροδιαφυγή, διαφθορά και κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Μιχαήλ Xοντορκόφσκι και των συνεργατών του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στέρησαν από το κράτος ποσό ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Πρώτος, πριν από τον Xοντορκόφσκι, στις 2 Iουλίου του 2003, είχε συλληφθεί ο Πλάτον Λεμπέντεφ, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, κατά τη διάρκεια της σκοτεινής περιόδου των ιδιωτικοποιήσεων, του 1994.

Ο ίδιος ο Xοντορκόφσκι και οι υποστηρικτές του εξακολουθούν να διαμαρτύρονται ότι ο πρόεδρος της Yukos τέθηκε στο στόχαστρο του Kρεμλίνου λόγω των πολιτικών τους βλέψεων.

Σχόλια