Νομιμοποιείται η χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους στο Κονέκτικατ

0

Το νομοσχέδιο έχει ήδη λάβει την έγκριση και των δύο νομοθετικών σωμάτων της Πολιτείας και απομένει η κύρωση από τον Κυβερνήτη για να καταστεί νόμος.

Στο ψηφισθέν νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η πώληση μαριχουάνας θα επιτρέπεται μόνο από φαρμακεία, ενώ το ναρκωτικό θα δίνεται αποκλειστικά σε ασθενείς που το χρειάζονται βάσει συνταγής γιατρού. Ο νόμος μάλιστα περιορίζει σημαντικά το περιθώριο διακριτικής ευχέρειας που έχει ο γιατρός, καθώς ορίζει συγκεκριμένες ασθένειες για τις οποίες μπορεί να χορηγηθεί μαριχουάνα. Επιπλέον, δικαίωμα καλλιέργειας θα μπορούν να έχουν μόνον αδειοδοτημένοι καλλιεργητές για το σκοπό της φαρμακευτικής χρήσης.

Το Κονέκτικατ είναι η δέκατη έβδομη Πολιτεία στις ΗΠΑ που προχωρά σε νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνα για ιατρικούς σκοπούς. Από το 1996, όταν την αρχή έκανε η Πολιτεία της Καλιφόρνια, οι Πολιτείες βρίσκονται σε αντιπαλότητα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς στο ομοσπονδιακό δίκαιο η χρήση του  συγκεκριμένου ναρκωτικού παραμένει παράνομη. Η στάση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Δικαιοσύνης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αμφισβήτηση των πραγματικών ιδιοτήτων του ναρκωτικού, όσον αφορά την καταστολή του πόνου και την υποβοήθηση της ιατρικής θεραπείας.