Νομιμοποιείται η χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους στο Κονέκτικατ

0

Το νομοσχέδιο έχει ήδη λάβει την έγκριση και των δύο νομοθετικών σωμάτων της Πολιτείας και απομένει η κύρωση από τον Κυβερνήτη για να καταστεί νόμος.

Στο ψηφισθέν νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η πώληση μαριχουάνας θα επιτρέπεται μόνο από φαρμακεία, ενώ το ναρκωτικό θα δίνεται αποκλειστικά σε ασθενείς που το χρειάζονται βάσει συνταγής γιατρού. Ο νόμος μάλιστα περιορίζει σημαντικά το περιθώριο διακριτικής ευχέρειας που έχει ο γιατρός, καθώς ορίζει συγκεκριμένες ασθένειες για τις οποίες μπορεί να χορηγηθεί μαριχουάνα. Επιπλέον, δικαίωμα καλλιέργειας θα μπορούν να έχουν μόνον αδειοδοτημένοι καλλιεργητές για το σκοπό της φαρμακευτικής χρήσης.

Το Κονέκτικατ είναι η δέκατη έβδομη Πολιτεία στις ΗΠΑ που προχωρά σε νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνα για ιατρικούς σκοπούς. Από το 1996, όταν την αρχή έκανε η Πολιτεία της Καλιφόρνια, οι Πολιτείες βρίσκονται σε αντιπαλότητα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς στο ομοσπονδιακό δίκαιο η χρήση του  συγκεκριμένου ναρκωτικού παραμένει παράνομη. Η στάση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Δικαιοσύνης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αμφισβήτηση των πραγματικών ιδιοτήτων του ναρκωτικού, όσον αφορά την καταστολή του πόνου και την υποβοήθηση της ιατρικής θεραπείας.
 

Σχόλια