Νομιμοποίησε το γάμο ομοφυλοφίλων η Ουάσινγκτον

0

Μια από τις πιο υπερήφανες στιγμές της πολιτικής της καριέρας χαρακτήρισε η Κυβερνήτης της Πολιτείας Ουάσινγκτον, Christine Gregoire, την νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων. Παράλληλα, πολέμιοι του νόμου έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών, προκειμένου να πιέσουν για την κατάργησή του. Εφόσον συγκεντρωθούν 120.577 χιλιάδες έγκυρες υπογραφές νόμιμων ψηφοφόρων, η εφαρμογή του νέου νόμου θα ανασταλεί μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Στο νέο νόμο προβλέπεται εξαίρεση υπέρ των θρησκευτικών οργανώσεων –εκκλησίες κλπ.-, δίνοντάς τους το δικαίωμα να αρνηθούν την τέλεση θρησκευτικού γάμου ομοφυλοφίλων επικαλούμενοι λόγους ιδεολογικής και θρησκευτικής αντίθεσης, χωρίς να τους επιβληθούν κυρώσεις. Τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψειένωσηστην Ουάσινγκτον κατά το προηγούμενο νομικό καθεστώς οφείλουν να αλλάξουν τον νομικό χαρακτηρισμό σε «γάμο» έως τις 30 Ιουνίου του 2014, ειδάλλως η αλλαγή θα γίνει αυτομάτως.

«Σήμερα είναι μια μέρα περηφάνιας για τη νομοθετική εξουσία και την Πολιτεία της Ουάσινγκτον. Είναι μια μέρα που οι ιστορικοί θα χαιρετίζουν ως σημείο καμπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μέρα που κάναμε αυτό που ήταν σωστό, αυτό που ήταν δίκαιο, αυτό που ήταν έντιμο. Επιλέξαμε το δρόμο της ισότητας και το κάναμε μαζί, Δημοκράτες και Ρεπουμπλικανοί, ετεροφυλόφιλοι και ομοφυλόφιλοι, νέοι και ηλικιωμένοι. Είμαι υπερήφανη για τον κόσμο που αποτελεί αυτή την Πολιτεία», σχολίασε χαρακτηριστικά η Κυβερνήτης Gregoire. Ο νόμος είχε εγκριθεί προηγουμένως από την Γερουσία της Πολιτείας με πλειοψηφία 28 προς 21.

Σχόλια