Νομιμοποίηση της άμβλωσης στην Ουρουγουάη

0

Είχε προηγηθεί υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από την Γερουσία, με 17 ψήφους υπέρ και 14 κατά, ωστόσο εκκρεμούσε η έγκριση του Προέδρου προτού αυτό καταστεί νόμος του κράτους. Παρόμοιο νομοσχέδιο είχε εισαχθεί προς έγκριση και στο προηγούμενο Κοινοβούλιο της Ουρουγουάης, ωστόσο ο τότε Πρόεδρος Tabare Vazquez είχε ασκήσει βέτο. Πλέον, η διακοπή της κύησης αποποινικοποιείται και μπορεί να διενεργηθεί χωρίς περιορισμούς κατά τις δώδεκα πρώτες εβδομάδες της κυοφορίας.

Μετά το διάστημα αυτό, η διακοπή θα είναι δυνατή υπό όρους και αφού προηγηθούν πέντε μέρες «περισυλλογής» της κυοφορούσας.

Η νομιμοποίηση της άμβλωσης αποτελεί ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενο ζήτημα στην παραδοσιακά Καθολική και συντηρητική κοινωνία των κρατών της Λατινικής Αμερικής, με τις περισσότερες χώρες να τάσσονται εναντίον αυτής.

Συγκεκριμένα, στην Βραζιλία και την Αργεντινή, απαγορεύεται η διακοπή της κύησης, εκτός αν συντρέχει περίπτωση βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της γυναίκας. Στη Χιλή, από την άλλη, η άμβλωση δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση, γεγονός που αποδεικνύει την επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας στις χώρες αυτές και την αντίστοιχη απροθυμία της συντηρητικής πολιτικής ηγεσίας να λάβει μέτρα προς την αποποινικοποίηση της άμβλωσης.