Νόμο για τις εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία υπέγραψε ο Ομπάμα

0

Με την νέα νομοθεσία καταργούνται περιορισμοί στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, που διατηρούνταν από την ψυχροπολεμική περίοδο, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα του νόμου που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Συγκεκριμένα, ο νόμος εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να διατηρεί και να δημοσιεύει λίστα με όλα τα πρόσωπα που είναι ύποπτα για βασανιστήρια ή άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Βάσει τις καταρτισθείσας λίστας το Υπουργείο θα μπορεί να απαγορεύει στα περιληφθέντα πρόσωπα την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες ή να ανακαλεί την βίζα (visa) που τους έχει χορηγηθεί. Ατύπως ο νόμος θέτει στο στόχαστρο τους διοικητικούς αξιωματούχους της Ρωσίας που ενεπλάκησαν στην υπόθεση θανάτου του δικηγόρου Sergei Magnitsky, όταν αυτός βρισκόταν στις ρωσικές φυλακές.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση. Με την ανακοίνωση η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ανάμειξη στις εσωτερικές κρατικές της υποθέσεις, ενώ την απογοήτευσή του με την υιοθετηθείσα νομοθεσία εξέφρασε και ο Πρόεδρος Πούτιν.

Σχόλια