Νόμο κατά των διακρίσεων ψηφίζει η Βουλή της Χιλής

0

Με οριακή πλειοψηφία το νομοθετικό σώμα της Χιλής υπερψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, εθνότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, εμφάνισης και άλλων χαρακτηριστικών.

Αφορμή για το νομοσχέδιο αποτέλεσε η δολοφονία ενός νεαρού ομοφυλόφιλου άνδρα από ομάδα νεοναζί στην πόλη Σαντιάγο της Χιλής. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο επτά χρόνια αφότου είχε προταθεί. Στόχος είναι η προστασία των πολιτών από διακρίσεις και παράνομες ή εγκληματικές ενέργειες που γίνονται σε βάρος τους με μόνο κριτήριο την διαφορετική τους φυλετική ταυτότητα, άλλα εγγενή χαρακτηριστικά τους ή τις σεξουαλικής φύσεως ιδιαιτερότητές τους.

Το ζήτημα των διακρίσεων κατά ομοφυλοφίλων είναι αρκετά επίκαιρο. Μόλις τον περασμένο  μήνα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είχε απευθύνει κάλεσμα στα κράτη-μέλη του Οργανισμού να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση των φαινομένων βίας ή διακρίσεων κατά ατόμων της ιδιαίτερης αυτής ομάδας. Τα Ηνωμένα Έθνη στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να προωθήσουν ψηφίσματα που αφορούν τις διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά τα σχέδια είχαν καταρρεύσει λόγω διαφωνιών και ασυνεννοησίας μεταξύ των κρατών. Πέρυσι, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πέτυχε την ψήφιση της πρώτης απόφασης του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού παγκοσμίως.

 

Σχόλια