Νόμο που περιορίζει την ελευθερία των θρησκευτικών οργανώσεων ψήφισε το Καζακστάν

0

Οι υποστηρικτές του ψηφισθέντος νομοσχεδίου διατείνονται ότι οι νέες ρυθμίσεις θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού, ένα ζήτημα που απασχολεί την πολιτική ηγεσία μετά τις επιθέσεις στα δυτικά της χώρας το περασμένο καλοκαίρι.

Το τελικό κείμενο προβλέπει ότι στο εξής οι θρησκευτικές οργανώσεις θα εγγράφονται σε κατάλογο, ώστε να λειτουργούν νομίμως. Αριθμητικοί περιορισμοί αποκλείουν από την νόμιμη λειτουργία τις ολιγομελείς οργανώσεις, όπως είναι οι μικρές χριστιανικές κοινότητες. Συγκεκριμένα, η οργάνωση θα πρέπει να παρουσιάζει αποδείξεις ότι αριθμεί πάνω από 50 μέλη για να θεωρείται υπαρκτή, η καταγραφή στον κατάλογο των περιφερειακών οργανώσεων απαιτεί τουλάχιστον 500 μέλη, ενώ πιο σύνθετη είναι η έγκυρη λειτουργία σε εθνικό επίπεδο, αφού το όριο ανεβαίνει στα 5.000 μέλη.

Η ΜΚΟ Freedom House με έδρα την Ουάσινγκτον εξέδωσε ανακοίνωση που έγραφε: «Το μέτρο αποκλείει τη νόμιμη δραστηριοποίηση δεκάδων θρησκευτικών οργανώσεων που δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό μελών και πλέον θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις και διοικητικά πρόστιμα, αν συνεχίσουν τη λειτουργία τους».Μαζί με το νόμο για τις θρησκευτικές οργανώσεις ψηφίστηκε  και πρόσθετος νόμος που αυστηροποιεί τις ποινικές κυρώσεις για τις εν λόγω ομάδες. Η διαδικασία πρότασης, συζήτησης και ψηφοφορίας επί των νομοσχεδίων έγινε ταχύτατα, ώστε πολλοί κατηγορούν τον Πρόεδρο ότι δεν υπήρξε επαρκής χρόνος για δημόσιο διάλογο και προσεκτικότερη ρύθμιση του ζητήματος.

Η απάντηση της κυβερνητικής πλευράς ήταν ότι οι δύο νόμοι δεν στοχεύουν στην υπονόμευση της θρησκευτικής ανεκτικότητας, αλλά επιδιώκουν να απομονώσουν τις εξτρεμιστικές οργανώσεις και να ανακόψουν το ριζοσπαστικό ρεύμα των φανατικών πιστών που τις στελεχώνουν.

Σχόλια