Νομοθετικά μέτρα κατά της Yakuza στην Ιαπωνία

0

Η νομοθεσία “Boryokudan Haijojorei” προβλέπει ότι σε περίπτωση εκβιασμού ή παροχής προστασίας αντί τιμήματος σε επιχειρήσεις και καταστήματα, ποινική ευθύνη θα φέρει στο εξής και αυτός που αποδέχεται την προστασία ή τον εκβιασμό.Παραδοσιακά, η ιαπωνική Yakuza δραστηριοποιούνταν στους τομείς του τζόγου, της πορνείας, της τοκογλυφίας και της παροχής «προστασίας».

Με την εισαγωγή αυστηρότερων νόμων κατά των συμμοριών το 1992 και 1993 (Anti-gang laws), οι ιαπωνικές αρχές πέτυχαν κατ’ αρχήν να δυσκολέψουν την δράση των μελών της Yakuza, καθώς περισσότερες ενέργειες σχετιζόμενες με το τζόγο και τα ναρκωτικά θεωρούνταν πλέον αξιόποινες, ενώ διευρύνθηκε ο ορισμός των εγκληματικών οργανώσεων –η αστυνομία μπορούσε να θεωρεί ως εγκληματική οργάνωση οποιαδήποτε οργανωμένη συμμορία είχε πάνω από έναν ορισμένο αριθμό πρώην καταδίκων ως μέλη. Πρακτικά, όμως, αυτό ώθησε τις συμμορίες να στραφούν περισσότερο προς οικονομικά εγκλήματα, “white-collar crimes”.

Tα μέλη της τα τελευταία δέκα χρόνια λειτουργούν πίσω από επιχειρήσεις-προσόψεις των παράνομων δραστηριοτήτων τους, συχνά αναλαμβάνουν προεδρικές θέσεις και κερδοσκοπούν με χρηματιστηριακές απάτες και εκβιασμούς σε επιχειρηματικά στελέχη για επενδυτικές συμβουλές (corporate blackmailers, racketeering), ενώ έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά ολόσωμα τατουάζ με ευπρεπή κοστούμια.Για να αντιμετωπίσει την απρόβλεπτη αυτή στροφή της Yakuza στον κόσμο των επιχειρήσεων, η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει διάφορες ρυθμίσεις που προβλέπουν ποινική ευθύνη των αποδεκτών της «προστασίας» και των θυμάτων του εκβιασμού. Για παράδειγμα, αν κάποιος πληρώσει χρήματα στα μέλη των συμμοριών έναντι προστασίας ή συνεργαστεί με αυτά για να διευκολύνει τις επιχειρηματικές του κινήσεις, θα αντιμετωπίσει πρόστιμο, πιθανόν φυλάκιση και δημοσιοποίηση της επωνυμίας της επιχείρησής του.

Μόνο σε περίπτωση που κάποιος –μέλος της συμμορίας ή στέλεχος της συνεργαζόμενης επιχείρησης- προσεγγίζει αυτοβούλως την αστυνομία και λειτουργήσει ως πληροφοριοδότης θα γλιτώνει τις ποινικές συνέπειες.Θα έχει ενδιαφέρον να δει κανείς την αντίδραση των συμμοριών, οι οποίες στο παρελθόν έχουν επιδείξει την προσαρμοστικότητά τους στις νομοθετικές αλλαγές. Το 1993, για παράδειγμα, τα ανώτερα στην ιεραρχία μέλη της μεγαλύτερης συμμορίας Yamaguchi-gumi οργάνωναν σεμινάρια εκπαίδευσης των μελών τους στην αποφυγή των νέων μέτρων (“How to evade the new law”). Η αποτελεσματικότητα της νέας νομοθεσίας θα κριθεί σε βάθος χρόνου.

Πιθανότερη παράπλευρη συνέπεια θα είναι μάλλον η έμφαση σε δραστηριότητες στο εξωτερικό, φόβο που εξέφρασε άλλωστε και ο Ομπάμα σε πρόσφατη ομιλία του, όπου κατέτασσε τη Yakuza ανάμεσα στους κινδύνους για την αμερικανική ασφάλεια.

Σχόλια