Νομοσχέδιο για τη γερμανική υπηκοότητα διχάζει τα πολιτικά κόμματα της χώρας

0

Σύγχυση και πολλές συζητήσεις προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, με θέμα τη γερμανική υπηκοότητα. Σύμφωνα με ανεπίσημο προσχέδιο που δημοσιεύεται στον γερμανικό τύπο, προκειμένου ένα παιδί να λάβει διπλή υπηκοότητα, θα πρέπει να έχει ζήσει στη Γερμανία για τουλάχιστον 12 χρόνια, καθώς και να έχει περάσει εκεί ένα σημαντικό μέρος της εφηβικής του ηλικίας, ενώ διπλή υπηκοότητα θα δικαιούνται και όσα παιδιά έχουν απολυτήριο γερμανικού λυκείου.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ είχε υποσχεθεί να δώσει διπλή υπηκοότητα στα παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα από γονείς μετανάστες, ενώ στην προγραμματική συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών που συμμετέχουν στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό, αναφερόταν ότι η διπλή υπηκοότητα επεκτείνεται σε όσους έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γερμανία.

Η διατύπωση της συμφωνίας κρίθηκε στη συνέχεια αρκετά θολή, με αποτέλεσμα κάθε πλευρά να ερμηνεύει διαφορετικά την έννοια της υπηκοότητας. Οι Σοσιαλδημοκράτες εκτιμούν ότι το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα προσπαθεί να περιορίσει το δικαίωμα της διπλής υπηκοότητας, με επιπρόσθετους όρους.

Μέχρι τον Νοέμβριο, προκειμένου να λάβει κανείς υπηκοότητα στη Γερμανία όταν προερχόταν απο ξένους γονείς και είχε γεννηθεί στη χώρα, έπρεπε να επιλέξει πριν απο τα εικοστά τρία γενέθλιά του, μία εκ των δύο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Καγκελάριος Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν πριν απο λίγες μέρες, εκφράστηκε θετικά σε σχέση με το πάγιο αίτημα των μεταναστών τουρκικής καταγωγής να τους χορηγείται διπλή υπηκοότητα, επισημαίνοντας ότι είναι καγκελάριος όλων των πολιτών που ζουν στη Γερμανία.