Το νομοσχέδιο “Private Property Rights Protection Act 2012” στερεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των Πολιτειών το δικαίωμα να απαλλοτριώνουν ιδιοκτησία ιδιωτών για την εφαρμογή σχεδίων οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.
Το νομοσχέδιο, εφόσον εγκριθεί και από τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, θα ανατρέψει προηγούμενη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο το 2005 είχε κρίνει το αντίθετο. Παρόμοιο νομοσχέδιο μάλιστα είχε προταθεί και το 2005, δηλαδή λίγους μήνες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Kelo v. City of New London, όμως τότε δεν είχε εγκριθεί από την Γερουσία.
Η εξουσία του κράτους να προβαίνει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση είναι γενική αρχή του συνταγματικού δικαίου, ενώ ο νόμος –σε άλλες χώρες το Σύνταγμα- προβλέπει αναλυτικά τους όρους με τους οποίους θα γίνεται η στέρηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Με βάση το ισχύον καθεστώς, αναγκαστική απαλλοτρίωση στις ΗΠΑ επιτρέπεται και για λόγους «οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής», το οποίο πρακτικά μεταφράζεται σε απαλλοτρίωση της περιοχής για εμπορική χρήση. Το νομοσχέδιο ορίζει ότι ούτε το κράτος με στενή έννοια, ούτε οι πολιτείες θα μπορούν στο εξής να απαλλοτριώνουν ιδιωτικές ιδιοκτησίες για σκοπό άλλο από τη δημόσια χρήση. Προβλέπεται επίσης ότι μεταβίβαση της απαλλοτριωθείσας περιουσίας δεν θα μπορεί να γίνεται σε ιδιώτες με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση πριν την παρέλευση δεκαετίας από την συντέλεση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
Ο Λευκός Οίκος προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει επί του θέματος, ενώ αμφίβολο παραμένει αν η Γερουσία θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.