Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην Βρετανία

0

Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του σε λιγότερο από 18 μήνες, με σκοπό να πλήξει τις σπείρες και τα δίκτυα που συνδέονται με το έγκλημα και αποφέρουν 40 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.

Ο νέος νόμος θα δίνει περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία και τους εισαγγελείς. Συγκεκριμένα, θα είναι δυνατή η παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης των καταδικασθέντων εγκληματιών και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, θα επιτραπεί ο εξαναγκασμός των υπόπτων να απαντούν σε ερωτήσεις ή να παρουσιάζουν αποδεικτικά έγγραφα.

Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα από τα μέτρα ασφαλείας στα οποία αναφέρθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ στην καθιερωμένη ομιλία της. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της το αφιέρωσε στα σχέδια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του εγκλήματος και της ανικοινωνικής συμπεριφοράς.

Σχόλια