Νομπελίστας ζητά να δικαστούν στη Χάγη ο Τζ. Μπους και ο Τ. Μπλερ

0

Ο Νοτιοαφρικάνος επίσκοπος που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, Ντέσμοντ Τούτου με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Observer, εξέφρασε την άποψη ότι τόσο ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους όσο και ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ θα πρέπει να δικαστούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις ενέργειές τους που οδήγησαν στον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο ίδιος τονίζει την ανηθικότητα της απόφασης των δύο κυβερνήσεων για την εισβολή το 2003 στο ιρακινό έδαφος, η οποία βασίστηκε σ’ ένα ψέμα. Ως πρόφαση για την αναγκαιότητα της επίθεσης είχαν προβάλει την ύπαρξη στη χώρα όπλων μαζικής καταστροφής, στην πραγματικότητα όμως το μόνο που επιδίωκαν ήταν να απαλλαγούν από την παρουσία του Σαντάμ Χουσσεϊν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, λίγο καιρό πριν την εισβολή στο Ιράκ είχε επικοινωνήσει προσωπικά με την Κοντολίζα Ράις και της είχε εκφράσει το φόβο ότι μια επίθεση τέτοιου μεγέθους θα δίχαζε τη διεθνή κοινότητα και ότι σε κάθε περίπτωση χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα η παρουσία όπλων μαζικής καταστροφής στη χώρα∙ όμως η τότε Υπουργός Εξωτερικών, πιστή στη γραμμή της Κυβέρνησης Μπους είχε επιμείνει στην αναγκαιότητα της επίθεσης και στον επικείμενο κίνδυνο αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος δε θα ανέβαλε άλλο τις ήδη προγραμματισμένες ενέργειες.

Ο Ντέσμοντ Τούτου απαιτεί την απολογία των δύο ηγετών, οι οποίοι με τα ψέματά τους έφεραν μια χώρα στην καταστροφή, αποσταθεροποίησαν τον κόσμο σε βαθμό που δεν είχε επιτύχει καμιά άλλη σύγκρουση στην ιστορία και προκάλεσαν την απώλεια εκατομμυρίων ανθρώπων, στρατιωτών και αμάχων, και από τα δύο στρατόπεδα. Επικαλείται μάλιστα στοιχεία και στατιστικά δεδομένα που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του. Αν αυτοί οι άνθρωποι δε δικαστούν, τότε τι θα διδάξουμε στα παιδιά μας, αναρωτιέται ο Τούτου.

Άμεση ήταν η απάντηση του Τόνι Μπλερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις κατηγορίες μια «παλιά ασύστατη φήμη», η οποία δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνεται ειδικά τώρα που «όλες οι ανεξάρτητες αναλύσεις έχουν αποδείξει το αντίθετο».

Σχόλια