Ν/σ θα ταξινομεί τις χώρες με βάση τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ

0

Ο Ρίτσαρντ Σέλμπι, επικεφαλής της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας παρουσίασε συνοπτικά το νέο νομοσχέδιο, βάσει του οποίου οι ξένες εξαγορές θα υπόκεινται σε αυτόματο έλεγχο, ενώ θα απαιτείται από την κυβέρνηση να ειδοποιεί τους νομοθέτες αμέσως όταν αρχίζει τη διαδικασία ελέγχου μιας ξένης συναλλαγής.

Το νομοσχέδιο θα προϋποθέτει επίσης από την κυβέρνηση να ταξινομεί όλες τις χώρες με βάση τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και την υποστήριξή τους σε συμφωνίες ελέγχου οπλικών συστημάτων. Η έγκριση των συμφωνιών θα εξαρτάται εν μέρει από την κατάταξη της χώρας από την οποία προέρχεται η εταιρεία. Η κυβέρνηση εν συνεχεία θα πρέπει να αναφέρει στο Κογκρέσο τους λόγους για τους οποίους ενέκρινε ή απέρριψε αντίστοιχα μία συμφωνία, όμως το εν λόγω νομοσχέδιο δεν θα δίδει στους νομοθέτες τη δυνατότητα να ασκούν βέτο σε μία συμφωνία, γεγονός για το οποίο είχαν εκφράσει ανησυχίες ορισμένοι επικριτές.

Εκτός από το νομοσχέδιο Σέλμπι, Αμερικανοί νομοθέτες εισήγαγαν και άλλα μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία έχουν όλα ως στόχο να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση κρίνει τις ξένες συγχωνεύσεις και εξαγορές στις ΗΠΑ. Ορισμένοι δε νομοθέτες προχωρούν ακόμη πιο πέρα, ζητώντας να δοθεί στο Κογκρέσο το δικαίωμα ενός de facto βέτο σε κυβερνητικές αποφάσεις, κίνηση στην οποία ο Λευκός Οίκος πιστεύεται ότι θα αντιδράσει έντονα.

Σχόλια