Ν/σ για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων ξένων στην Ιαπωνία

0

Εγκρίθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την φωτογράφηση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των περισσότερων ξένων που επισκέπτονται τη χώρα στην προσπάθεια να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί για όλους τους ξένους άνω των 16 ετών, εκτός των μόνιμων κατοίκων και όσων βρίσκονται στην Ιαπωνία επισήμως για επιχειρηματικούς λόγους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας αναγνώρισε μεν ότι μπορεί να εγείρονται ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την εισαγωγή του νέου μέτρου, αλλά τόνισε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι πολύ πιο σημαντική.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο βέβαια πρέπει να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου προτού τεθεί σε εφαρμογή.

Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για παραβίαση της συνταγματικής αρχής να αντιμετωπίζονται με σεβασμό όλοι οι πολίτες ενώ η Ιαπωνική Ομοσπονδία Δικηγορικών Συλλόγων ανακοίνωσε ότι «Δεν είναι όλοι οι ξένοι τρομοκράτες και ακόμη εάν ένας τέτοιος αλλοδαπός προσπαθήσει να εισέλθει στην Ιαπωνία, μπορεί να μην έχουμε τέτοια πληροφόρηση εκ των προτέρων για αυτόν».

Σχόλια