Ν/σ με αυστηρότερους κανόνες για ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ

0

Ανώτατα στελέχη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και από τα δύο μεγάλα κόμματα, Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, περιλαμβανομένου Ρόι Μπλαντ, επικεφαλής της μειοψηφίας, έχουν καταρτίσει νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότερους κανόνες για τις ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο αυτό διαμορφώθηκε εν μέσω των γενικότερων ανησυχιών για θέματα ασφάλειας μετά την «κόντρα» με την Dubai Ports.

Οι νέοι κανόνες προβλέπουν αναβαθμισμένη έγγραφη ενημέρωση του Κογκρέσου αναφορικά με τις διοικητικές αποφάσεις που αφορούν σε ξένες επενδυτικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι όλες οι συναλλαγές στις οποίες εμπλέκονται φορείς οι οποίοι τελούν υπό έλεγχο ξένων κυβερνήσεων θα πρέπει να υπόκεινται σε ειδική έρευνα, διάρκειας 45 ημερών, πέραν του ισχύοντος ορίου των 30 ημερών που εφαρμόζεται για όλες τις άλλες συμφωνίες.

Οι προτάσεις αυτές αποτυπώνουν τις ανησυχίες οι οποίες είχαν ανακύψει κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης που προηγήθηκε για την Dubai Ports World, εταιρεία υπό τον έλεγχο του Ντουμπάι, με αντικείμενο την πρόθεση της Dubai να αναλάβει το μάνατζμεντ των εμπορικών δραστηριοτήτων σε πέντε αμερικανικά λιμάνια.

Η κυβέρνηση Μπους αρχικά υιοθέτησε τα σχέδια της Dubai, επειδή δεν διαπίστωσε απειλές για την εθνική ασφάλεια. Στη συνέχεια η DP συμφώνησε να πουλήσει τα συμμετοχικά της μερίδια εν μέσω των προσπαθειών από Αμερικανούς βουλευτές να παρακαμφθεί ο Λευκός Οίκος και να ακυρωθούν τα σχέδια της εταιρείας.

Σχόλια