Ντελ Πόντε: «Ανεπαρκής η συνεργασία με τη Σερβία»

0

Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε επέπληξε τις σερβικές αρχές για αναποτελεσματική συνεργασία όσον αφορά τη σύλληψη και παραπομπή στο δικαστήριο της Χάγης τεσσάρων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου, οι οποίοι πιστεύεται ότι κρύβονται στη Σερβία.

Η Ελβετίδα εισαγγελέας χαρακτήρισε τη συνεργασία της Σερβίας με το δικαστήριο «εξαιρετικά αργή και ανεπαρκή».

Σε ομιλία της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κάρλα Ντελ Πόντε είπε: «οι σερβικές αρχές αρνούνται να μας παράσχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα αρχεία και καθυστερούν στην προσκόμιση σημαντικών για τη δουλειά μας εγγράφων. Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, πιστεύουμε ότι είναι ανεπαρκές το επίπεδο συνεργασίας που προσφέρουν οι σερβικές αρχές και δε συνάδει με τη δηλωμένη πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης».

Η Κάρλα Ντελ Πόντε πρόσθεσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Βελιγράδι, οι σερβικές αρχές είχαν δεσμευτεί να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της συνεργασίας τους με το δικαστήριο της Χάγης.

Ένα από αυτά τα μέτρα ήταν η έναρξη μιας πανεθνικής εκστρατείας ανταμοιβής σε όσους θα προσκόμιζαν πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη των καταζητούμενων.

«Με μεγάλη ικανοποίηση πληροφορήθηκα την περασμένη Πέμπτη ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποφάσισε να ξεκινήσει αυτήν την εκστρατεία, η οποία, κατά την άποψή μου, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα», τόνισε η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι σερβικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να ψηφίσουν νομοσχέδιο για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του εισαγγελέα για εγκλήματα πολέμου. Ο νόμος δίνει στον εισαγγελέα δικαιοδοσία για ποινική δίωξη όσων βοήθησαν και συνεργάστηκαν με καταζητούμενους εγκληματίες πολέμου.

Τέλος, οι σερβικές αρχές έχουν δεσμευτεί να προτείνουν νομοσχέδιο για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων όσων στηρίζουν καταζητούμενους εγκληματίες πολέμου.

«Επομένως δεν είμαι σε θέση να παρουσιάσω μια θετική αξιολόγηση της συνεργασίας μας με τις σερβικές αρχές παρά μόνο εάν συλληφθεί και παραπεμφθεί στη Χάγη ο πρώην διοικητής των Σερβοβοσναικών δυνάμεων, Ράτκο Μλάντιτς», κατέληξε η Κάρλα Ντελ Πόντε.

Οι άλλοι τρεις καταζητούμενοι είναι ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάραντιτς, ο πρώην ηγέτης της ανατολικής περιοχής της Σλαβονίας στην Κροατία, Γκόραν Χάντζιτς και πρώην αστυνομικός διοικητής των Σερβοβοσνίων, Στόγιαν Ζουπλιάνιν.

Σχόλια