Ο “πόλεμος κατά της τρομοκρατίας” έχει υπονομεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα

0

Ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ τόνισε ότι ο “πόλεμος κατά της τρομοκρατίας” έχει υπονομεύσει σημαντικά το επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

Ο Χάμαρμπεργκ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις “μαύρες λίστες” του ΟΗΕ που δημιουργήθηκαν μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος 1267 αλλά και σε κανονισμούς και κοινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογράμμισε ότι χάρις σε αυτές τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα πολλοί άνθρωποι μόνο με την υποψία της ανάμειξης σε τρομοκρατικές ενέργειες χάνουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία χωρίς καν να περάσουν από την ακροαματική διαδικασία μιας δίκης.

“Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει υπονομεύσει σημαντικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που ελήφθησαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πρέπει να αναθεωρηθούν και να αλλάξουν όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά παντού. Οι κανόνες αυτοί πρέπει να αλλάξουν και στους διάφορους διακυβερνητικούς οργανισμούς.
Πρέπει να αποκατασταθούν όλοι όσοι κατηγορήθηκαν άδικα, να λάβουν αποζημιώσεις και να ληφθούν μέτρα για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες κακοδικίες”, τόνισε ο Τόμας Χάμαρμπεργκ.

Σχόλια