Ο βασιλιάς του Μαρόκο κατά της ελευθερίας λόγου

0

Οι εισαγγελικές αρχές του Μαρόκου αναμένεται να αρχίσουν αυτή την εβδομάδα εκ νέου την ποινική διαδικασία εναντίον της Νάντια Γιασίν, ηγέτιδος της οργάνωσης Δικαιοσύνη και Ευσπλαχνία, μιας ισλαμικής κίνησης που προσλαμβάνει ολοένα και πιο επιθετικό χαρακτήρα, θέτοντας σε δοκιμασία το καθεστώς του βασιλιά Μοχαμέντ VI.

Η 47χρονη Γιασίν είχε κατηγορηθεί τον περασμένο Ιούνιο ότι προέβαινε σε δημόσιες επικρίσεις της μοναρχίας, με αφορμή συνέντευξή της σε εφημερίδα στην οποία ανέφερε ότι η χώρα θα ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα αν αντί βασιλείου ήταν δημοκρατία.

Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι οι Μαροκινοί περιμένουν να δουν ποιος θα βγει νικητής από την αντιπαράθεση μεταξύ του βασιλιά Μοχαμέντ και της Γιασίν. Η τελευταία δεν δείχνει να υποχωρεί.

Όταν το περασμένο καλοκαίρι εμφανίστηκε για να της απαγγελθεί η κατηγορία, στο Ραμπάτ, προχώρησε στο δικαστήριο έχοντας το στόμα της κλεισμένο με μια ταινία που έφερε ένα μεγάλο κόκκινο «Χ» και ακολουθούμενη από ένα μεγάλο πλήθος οπαδών της. Πάνω από 150 δικηγόροι προσφέρθηκαν να υπερασπιστούν το δικαίωμά της για την ελευθερία του λόγου.

Σχόλια