Ο δολοφόνος της Άννας Λιντ κρίθηκε ικανός να εκτίσει την ποινή του στη φυλακή

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας έκρινε ότι ο δολοφόνος της πρώην Υπουργού Εξωτερικών Άννας Λιντ, Μιχαϊλο Μιχαϊλοβιτς, πρέπει να εκτίσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του επιβλήθηκε πρωτόδικα, σε φυλακή, εξαφανίζοντας την απόφαση του Εφετείου που είχε αποφανθεί ότι πρέπει να εγκλειστεί σε ψυχιατρικό κατάστημα. Η πρωτόδικη απόφαση όριζε ότι ο 25χρονος δολοφόνος δεν ήταν ψυχικά άρρωστος τη στιγμή της δολοφονίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Μιχαϊλοβιτς παρουσιάζει διαταραχές στην προσωπικότητά του, αλλά δεν είναι αρκετό αυτό για να κριθεί ως «ψυχωτικό άτομο», ενώ απέρριψε την αίτηση του καταδικασθέντα για επιεική αντιμετώπιση λόγω ψυχασθένειας. Μετά την έκδοση της απόφασης, ο δικηγόρος του δήλωσε ότι ο πελάτης του επιθυμεί να μεταφερθεί σε φυλακή της Σερβίας, καθώς, αν φυλακιστεί στη Σουηδία, φοβάται την αντεκδίκηση από τους συγκρατούμενούς του.

Ο Μιχαϊλοβιτς έχει δηλώσει ότι επιτέθηκε με μαχαίρι κατά της Λιντ το Σεπτέμβριο του 2003, ενώ επειδή υπάκουσε σε φωνές που άκουγε στο υποσυνείδητό του. Η υπόθεση πάντως είχε συγκλονίσει τότε τους Σουηδούς, οι οποίοι ελιναι συνηθισμένοι να βλέπουν κορυφαίους πολιτικούς της χώρας να κυκλοφορούν χωρίς σωματοφύλακες.

Σχόλια