Ο εγκέφαλος του χτυπήματος της 11/9 διέψευσε τον Μουσαουΐ

0

Δηλώσεις του φερόμενου ως “”εγκεφάλου”” των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Ζακαρίας Μουσαουΐ δεν επρόκειτο να συμμετάσχει σε αυτές, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο ίδιος ανέγνωσαν χθες στο ομοσπονδιακό δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεσή του Γάλλου ισλαμιστής οι συνήγοροι του.

Ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ κρατείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μυστική τοποθεσία, από τον Μάρτιο του 2003. Όπως εξήγησε η δικαστής, Λεόνι Μπρινκέμα, “”για λόγους ασφαλείας”” δεν του επιτράπηκε να καταθέσει ενώπιον των ενόρκων, αποσπάσματα όμως από τα όσα έχει δηλώσει κατά την ανάκρισή του διαβάστηκαν στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Μοχάμεντ διαψεύδει ότι ο Μουσαουΐ θα έπαιζε οποιοδήποτε ρόλο στις επιθέσεις. Επρόκειτο όντως να κάνει μαθήματα για να μάθει να πιλοτάρει αεροσκάφος αλλά βρισκόταν ακόμη σε “”προκαταρκτικό”” στάδιο. Ο Μοχάμεντ σκόπευε να τον κρίνει “”ακατάλληλο”” επειδή είχε υπερβολική εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, δεν υπάκουε στις εντολές και “”μιλούσε πολύ””. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2000, φέρεται να είπε σε έναν άλλο ισλαμιστή, στη Μαλαισία, ότι θα εξαπέλυε επίθεση στο Λευκό Οίκο με ένα αεροπλάνο. Ωστόσο, τον κράτησε υπακούοντας στις επιθυμίες του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Σημειώνεται ότι ο Μουσαουΐ, που κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, κατέθεσε την Δευτέρα, παρά την αντίθετη γνώμη των συνηγόρων του, ότι στα μέσα Αυγούστου 2001, λίγο προτού συλληφθεί, περίμενε να του δοθούν εντολές για να επιτεθεί στο Λευκό Οίκο. Δεν εξήγησε όμως για ποιο λόγο τον είχαν απομονώσει από τους υπόλοιπους καμικάζι.

Σχόλια