Ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αποφαίνεται για τον Ρ. Κάρατζιτς

0

Στην τελευταία συνεδρίαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, η Εισαγγελική Αρχή την ώρα των τελικών παρατηρήσεών της επί της υποθέσεως του πρώην ηγέτη των Σέρβων στη Βοσνία, Ράντοβαν Κάραντζιτς, τον απεκάλεσε ψεύτη. Σημειώνεται ότι ο Κάραντζιτς κατηγορείται για τα σοβαρότατα αδικήματα της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της παραβίασης των εθιμικών νόμων του πολέμου. Ο ίδιος δηλώνει άγνοια για τη σφαγή στη Σερμπένιτσα το 1995, όπου περισσότεροι από 7.000 μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις με τις σερβικές αστυνομικές δυνάμεις και δηλώνει αθώος για κάθε πράξη.  Μάλιστα η Εισαγγελέας Άλαν Τίγκερ αναφέρει πώς ο πρώην ηγέτης υπερηφανευόταν δημοσίως για τη “βίαιη εθνοκάθαρση” και την προσπάθειά του να προωθήσει ένα “εθνικά καθαρό” σερβικό κράτος εντός της Βοσνίας.  

Τον Ιανουάριο, ο πρώην αρχηγός του στρατού των Σερβο-βοσνίων στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, Ράτκο Μλάντιτς, μη θέλοντας να απαντήσει στις ερωτήσεις που του έθεσε η δικαστική αρχή, για να μη ζημιώσει τη θέση του και προκαταβάλει τους δικαστές για τη δική του επερχόμενη δίκη, αρνήθηκε να εξεταστεί ενόρκως για την υπόθεση του Κάραντζιτς, γεγονός που δυσαρέστησε τον πρώην ηγέτη, ο οποίος ανέμενε ότι ο Μλάντιτς θα κατέθετε, ότι ποτέ εκείνοι δεν είχαν αποφασίσει να διαπράξουν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται τώρα ο Κάρατζιτς. Η υπερασπιστική γραμμή που ακολουθεί ο πρώην ηγέτης των Σερβο-βοσνίων είναι εκείνη της εξ ολοκλήρου άρνησης διάπραξης κάθε πράξης για τις οποίες κατηγορείται.

Τέλος, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το 2012 αρνήθηκε το αίτημα του Κάραντζιτς ο οποίος ζητούσε να δικασθεί εκ νέου, καθώς υποστήριξε ότι η δίωξη είχε αποτύχει να αποκαλύψει κρίσιμες πληροφορίες. Ωστόσο, το Δικαστήριο αρνήθηκε το αίτημά του, δεχόμενο, ότι δεν προσβάλλεται το δικαίωμα του Κάραντζιτς για δίκαιη δίκη.
 

 

Σχόλια