Ο εισαγγελέας του ICC για την αναζήτηση του Τζόσεφ Κόνι

0

Την πρόβλεψη ότι ο αρχηγός επαναστατών από την Ουγκάντα, Τζόσεφ Κόνι, θα συλληφθεί εντός του 2012 έκανε ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο Οκάμπο. Μιλώεφημερίδα πρακτορείο Associated Press ο Οκάμπο τόνισε ότι η περίπτωση του Κόνι έχει λάβει δημοσιότητα διεθνώς, ενώ έκανε γενικές επισημάνσεις και για την αφύπνιση του αισθήματος απόδοσης δικαιοσύνης σε διεθνές ποινικό επίπεδο.
«Πριν από είκοσι χρόνια κανείς δεν έκανε λόγο για δικαιοσύνη. Τώρα είναι κάτι το καινούργιο. Περίπου 121 χώρες είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά ακόμη και αυτές που δεν είναι, π.χ. οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, έχουν στηρίξει περιπτώσεις παραπομπής στο δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Οι ΗΠΑ συγκεκριμένα στηρίζουν την διερεύνηση της κατάστασης στη Συρία, για πιθανή μελλοντική δίωξη εγκλημάτων κατά τις συγκρούσεις στη χώρα. Βαδίζουμε προς μια νέα τάξη πραγμάτων», σχολίασε ο Οκάμπο.
Για την περίπτωση του Τζόσεφ Κόνι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης τόσο για τον ίδιο, όσο και για τέσσερις σημαντικούς οπλαρχηγούς του από τον Ιούλιο του 2005. Ο Κόνι αντιμετωπίζει 12 διαφορετικές κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και 21 για εγκλήματα πολέμου, όπως δολοφονίες, βιασμούς και υποχρεωτική στρατολόγηση ανηλίκων. Προσπάθειες για τον εντοπισμό του Κόνι καταβάλλουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, η Αφρικανική Ένωση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., καθώς και οι αρχές της Ουγκάντα, των ΗΠΑ και γειτονικών της Ουγκάντα κρατών.
 

Σχόλια