Ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας ζητά κατάργηση του Γκουαντάναμο

0

Ντροπή για την αμερικανική παράδοση ελευθερίας χαρακτηρίζει ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας, λόρδος Γκόλντσμιθ, την αμερικανική ναυτική βάση στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ύπαρξη του κέντρου κράτησης και ζητά να κλείσει τάχιστα.

Σε ομιλία του στο Λονδίνο ο λόρδος Γκόλντσμιθ υπογράμμισε ότι το στρατόπεδο έχει μετατραπεί σε σύμβολο αδικίας και πως η ιστορική παράδοση των ΗΠΑ ως φάρος ελευθερίας και δικαιοσύνης αξίζει την αφαίρεση αυτού του συμβόλου αδικίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έχει ήδη χαρακτηρίσει τη βάση του Γκουαντάναμο «ανωμαλία», επισημαίνοντας πως θα πρέπει να ασχοληθεί σύντομα η διεθνής κοινότητα με το ζήτημα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι κρατούμενοι πρέπει είτε να δικαστούν από ανεξάρτητο δικαστήριο, είτε να απελευθερωθούν.

Στην αμερικανική βάση, που τέθηκε σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2002, κρατούνται 490 ύποπτοι για τρομοκρατία. Η κυβέρνηση Μπους έχει βρεθεί όλα αυτά τα χρόνια απέναντι σε ομοβροντία «πυρών» για τις συνθήκες κράτησης, αλλά και τη μεγάλη χρονική διάρκεια παραμονής των κρατουμένων στη βάση δίχως δίκη.

Ο λόρδος Γκόλντσμιθ εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο η επ αόριστον κράτηση των υπόπτων -των «μαχητών του εχθρού», όπως αποκαλούνται από την αμερικανική κυβέρνηση- είναι νόμιμη ή δίκαιη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν πως οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε σκληρές μεθόδους ανάκρισης, κατηγορία την οποία η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται.

Σχόλια