Ο Κάρατζιτς αναλαμβάνει να υπερασπιστεί τον ευατό του στη Χάγη

0

Αποφασισμένος να αναλάβει την υπεράσπισή του έναντι των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου και διάπραξη γενοκτονίας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY)δηλώνει ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.

«Στη Σερβία θα έχει στο πλευρό του ομάδα νομικών που θα τον βοηθήσουν στην υπεράσπισή του, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία» ανακοίνωσε ο δικηγόρος του Κάρατζιτς, Σβέτοβαρ Βούγιατσιτς.

Την ίδια υπερασπιστική γραμμή είχαν, επίσης, επιλέξει οι Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και Βόισλαβ Σέσελι.

Ο συνήγορος του Κάρατζιτς δήλωσε πως ο ο πελάτης του βρίσκεται σε καλή ψυχική και φυσική κατάσταση. «Δεν μιλάει στους ανακριτές, αλλά υπερασπίζεται τον εαυτό του με τη σιωπή» ανέφερε ο Σβέτοβαρ Βούγιατσιτς, λέγοντας επίσης πως ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ζήτησε να κουρευτεί και να ξυριστεί.

Η έφεση κατά της έκδοσης θα ασκηθεί αύριο και ο Σβέτοβαρ Βούγιατσιτς λέει ότι θα πράξει ότι είναι δυνατό για να καθυστερήσει η μεταφορά του πελάτη του στη Χάγη, καθώς και για να δοθεί στα μέλη της οικογένειας του Ράντοβαν Κάρατζιτς η δυνατότητα να μεταβούν στο Βελιγράδι για να τον συναντήσουν.

Σημειώνεται ότι ο ανακριτής του Ειδικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου του Βελιγραδίου, Μίλαν Ντίλπαριτς έχει δώσει άδεια στα μέλη της οικογένειας του Ράντοβαν Κάρατζιτς να τον επισκεφθούν, ωστόσο για να φύγουν από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι απαραίτητη η έγκριση από του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μίροσλαβ Λάϊτσακ.

Η σύζυγος και τα παιδιά του Κάρατζιτς απαγορεύεται να αναχωρήσουν από τη Βοσνία, βάσει μέτρων που είχαν στόχο να διαλύσουν το δίκτυο υποστήριξης του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της νέας σερβικής κυβέρνησης Ίβιτσα Ντάτσιτς φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης πως η υπηρεσία πληροφοριών της Σερβίας προστάτευτε τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, ο οποίος διέφευγε της σύλληψης επί 12 χρόνια.

«Η υπηρεσία πληροφοριών τον προστάτευε, η υπηρεσία πληροφοριών τον παρέδωσε τώρα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων. Κατά τις ίδιες πηγές η αστυνομία δεν εμπλέκεται στην υπόθεση του Κάρατζις, ο οποίος συνελήφθη σε λεωφορείο του Βελιγραδίου το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Κάρατζιτς ζούσε με ψεύτικο όνομα (Ντράγκαν Μπάμπιτς) και από τον Ιούλιο του 1996 εργαζόταν ως γιατρός εναλλακτικής ιατρικής -είχε μάλιστα και δικό του δικτυακό τόπο (http://dragandabic.com) για να διαφημίζεται. Φορούσε χοντρά γυαλιά, είχε αφήσει γενειάδα και μακριά μαλλιά, τα οποία έπλεκε σε κοτσίδα και μάζευε σε κότσο στην κορυφή του κεφαλιού του, για να κρύβει το πρόσωπό του.

Σχόλια