Ο Μιλόσεβιτς αποκτά το δικαίωμα να εκπροσωπήσει τον εαυτό του

0

Το Εφετείο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αποφάσισε πως ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του στη δίκη που διεξάγεται σε βάρος του για τα εγκλήματα πολέμου στην περιοχή. Η απόφαση εκδόθηκε ύστερα από αίτηση των συνηγόρων υπεράσπισής του να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους, λόγω απροθυμίας του Μιλόσεβιτς να συνεργαστεί μαζί τους.

Ωστόσο, η απόφαση επικύρωσε τον διορισμό των συνηγόρων Στίβεν Κέι και Τζίλιαν Χίγκινς, ορίζοντας ότι θα παραμείνουν συνήγοροι του Μιλόσεβιτς και θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους σε περίπτωση που η υγεία του πρώην προέδρου δεν του επιτρέψει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Πάντως, ο Μιλόσεβιτς θα έχει το δικαίωμα όχι μόνο να επιλέγει τους μάρτυρες υπεράσπισης, αλλά και να τους υποβάλλει πρώτος ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της κατάθεσής τους

Οι δύο συνήγοροι είχαν διοριστεί από το Διεθνές Δικαστήριο καθώς οι δικαστές έκριναν ότι ο Μιλόσεβιτς δεν μπορεί να συνεχίσει μόνος του την υπεράσπισή του λόγω προβλημάτων υγείας. Ο ίδιος αντέδρασε στον διορισμό και δεν συμμετέχει ουσιαστικά στην εξέλιξη της δίκης, ενώ οι συνήγοροί του δήλωσαν πως το Δικαστήριο θυσίασε το δικαίωμα του κατηγορουμένου να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του, προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος.

Σχόλια