Ο νομικός ορισμός της αναπαραγωγικής σύλληψης από δικαστήριο της Αυστραλίας

0

Τον νομικό ορισμό της σύλληψης έδωσε δικαστήριο στην Αυστραλία για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της χώρας. Η εξειδίκευση της νομικά αόριστης έννοιας έγινε στο πλαίσιο ερμηνείας νομοθετικής διάταξης του 2010 για την παρένθετη μητρότητα. Η διάταξη αξιοποιούσε το χρονικό σημείο της σύλληψης ως χρονικό ορόσημο, πριν από το οποίο έπρεπε οπωσδήποτε  να έχει γίνει η συμφωνία για την ουσία και τα διαδικαστικά της παρένθετης μητρότητας.

Η δικαστής Leanne Clare, από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, όρισε την σύλληψη ως το σημείο έναρξης της εγκυμοσύνης, που συνίσταται σε μία ενεργή διαδικασία στο εσωτερικό του γυναικείου σώματος. Με το σκεπτικό αυτό αποφάνθηκε ότι ήταν έγκυρη η συμφωνία παρένθετης μητρότητας η οποία είχε συναφθεί πριν την τοποθέτηση του εμβρύου στο σώμα της παρένθετης μητέρας, ασχέτως αν το γονιμοποιημένο ωάριο είχε δημιουργηθεί χρόνια πριν συμφωνηθεί η κυοφορία του από παρένθετη μητέρα.

Ζητήματα σχετικά με την ύπαρξη νομικής προσωπικότητας του κυοφορούντος επαναφέρονται με ιδιαίτερη ένταση και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου υπάρχει τάση για αυστηρότερους ορισμούς, καθώς δυναμώνει το ρεύμα κατά των αμβλώσεων. Χαρακτηριστικά στην Πολιτεία της Οκλαχόμα έχει ψηφιστεί από τον Φεβρουάριο νόμος με τον οποίο αναγνωρίζεται νομική προσωπικότητα στο αγέννητο έμβρυο ήδη από την στιγμή της σύλληψης.

 

Σχόλια