Ο Ντεμγιάνγιουκ αρνείται ότι ήταν φύλακας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πολωνία

0

Έκκληση για την απελευθέρωση του πρώην ναζί και κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, Τζον Ντεμγιάνγιουκ, απηύθυνε ένας εκ των δικηγόρων του, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο πελάτης του “αρνείται ότι ήταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σόμπιμπορ”.

Ο Τζον Ντεμγιάνγιουκ απελάθηκε από τις ΗΠΑ και αφίχθη χθες στη Γερμανία.

Έως τώρα ο Ντεμγιάνγιουκ, πρώην στρατιώτης του Ερυθρού Στρατού που γεννήθηκε στην Ουκρανία, δεν αμφισβητούσε ότι ήταν φύλακας σε αυτό το στρατόπεδο, υποστήριζε όμως ότι είχε υποχρεωθεί από τους ναζί να ασκήσει αυτό το καθήκον επειδή ήταν αιχμάλωτος πολέμου.

Δυο δικαστικές κρίσεις, μια ισραηλινή και μια αμερικανική, τις οποίες δεν αμφισβήτησε ποτέ αναφέρουν ότι ήταν φύλακας στο στρατόπεδο εξόντωσης του Σόμπιμπορ.

Η γερμανική δικαιοσύνη τον κατηγορεί για συμμετοχή στη εξόντωση τουλάχιστον 29.000 Εβραίων στο στρατόπεδο Σόμπιμπορ, που σήμερα βρίσκεται στην Πολωνία, όπου είχε κρατηθεί από τις 27 Μαρτίου του 1943 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 1943.

“Όμως ακόμη και αν πιθανολογήσουμε ότι ήταν εκεί, θα απαλλαχτεί. Κατάγεται από την Ουκρανία, άρα ήταν ένας ξένος φύλακας. Αυτοί ενεργούσαν κάτω από εξαναγκασμό.
Δεν βοηθούσαν και δεν εισέρχονταν στους θαλάμους αερίων”, προσθέτει σε ανακοίνωση του ο δικηγόρος του, Ούλριχ Μπους
.
Ο δικηγόρος εκτιμά επίσης “”ότι η Γερμανία δεν είναι αρμόδια για να τον δικάσει, διότι το Σόμπιμπορ βρίσκεται στο έδαφος της σημερινής Πολωνίας””.

Τον Δεκέμβριο του 2008, η ανώτατη γερμανική δικαστική αρχή είχε εκτιμήσει ότι ένα δικαστήριο του Μονάχου είναι αρμόδιο να τον δικάσει, βασιζόμενη στο γεγονός ότι ο Τζον Ντεμγιάνγιουκ είχε ζήσει κοντά στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το 1952, πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.