Ο ΟΗΕ για τα ειδικά δικαστήρια του ISIS

0

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την πρακτική του ISIS να συστήνει ειδικά δικαστήρια, τα λεγόμενα δικαστήρια της Σαρία, στα ελεγχόμενα από τον ίδιο εδάφη, με τα οποία επιβάλλονται σκληρές και απάνθρωπες ποινές εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών.

Οι ποινές που επιβάλλονται από τα παράνομα αυτά δικαστήρια, αφορούν κυρίως κατηγορίες για παραβίαση του ισλαμικού νόμου της Σαρία ή για απείθεια στις εντολές του καθεστώτος του ISIS. Το Γραφείο του ΟΗΕ δέχεται πολλές αναφορές για εκτελέσεις ανθρώπων σε εφαρμογή των αποφάσεων των ειδικών δικαστηρίων, με πιο πρόσφατη την στυγνή δολοφονία δύο ανδρών, οι οποίοι ρίχτηκαν από την κορυφή ενός κτιρίου, αφού έχουν κατηγορηθεί για ομοφυλοφιλικές πράξεις από “δικαστήριο στη Μοσούλη”. Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, το καθεστώς δημοσίευσε φωτογραφίες στο διαδίκτυο με την εκτέλεση δύο ανδρών, που κατηγορήθηκαν για ληστεία, και του λιθοβολισμού μέχρι θανάτου μιας γυναίκας, με την κατηγορία της μοιχείας.

Ο αρμόδιος αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι σε μεγαλύτερο κίνδυνο από το ISIS βρίσκονται οι μορφωμένες γυναίκες επαγγελματίες, που είχαν θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για δημόσια αξιώματα, μετά από την εκτέλεση τριών γυναικών δικηγόρων στην αρχή του χρόνου. Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που λαμβάνουν χώρα στο Ιράκ, και αναμένεται να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Μάρτιο.
 

Σχόλια