Ο ΟΗΕ υπερψηφίζει την αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων

0

Υπέρ της αναβάθμισης του status των Παλαιστινίων τάχθηκαν 138 κράτη-μέλη, ενώ η πρόταση καταψηφίστηκε από εννέα, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η ανακοίνωση της απόφασης του ΟΗΕ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στη Ραμάλα, όπου εκατοντάδες Παλαιστίνοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία κυματίζοντας σημαίες.

Την αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είχαν στηρίξει πριν την ψηφοφορία αρκετά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η διπλωματική νίκη των Παλαιστινίων στην ψηφοφορία των Ηνωμένων Εθνών δεν σημαίνει πάντως και την επίτευξη του στόχου τους, για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Η υλοποίηση αυτού του στόχου θα διέλθει από τις διαπραγματεύσεις για την σύναψη ειρηνευτικής συνθήκης με το Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει να έχει τον έλεγχο στις περιοχές της Γάζας, της Δυτικής Όχθης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ καταδίκασε την απόφαση του Οργανισμού, τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι παρέκαμψαν την διαδικασία των διαπραγματεύσεων και προειδοποιώντας ότι η πρόσφατη εξέλιξη μόνον αρνητικές συνέπειες θα έχει για τις ειρηνευτικές διαδικασίες.

Σχόλια