Ο Παναμάς ζητεί τον επαναπατρισμό του Νοριέγκα

0

Το σεβασμό της κυβέρνησης του Παναμά προς την απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν τον πρώην δικτάτορα Μανουέλ Νοριέγκα εξέφρασε ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αποτελεί καθολικό αίτημα ο επαναπατρισμός του για να δικαστεί από την εγχώρια δικαιοσύνη. Σε σχετικές δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα επιμείνει δια της νομικής και διπλωματικής οδού να επιστρέψει ο Νοριέγκα στη χώρα του για να αντιμετωπίσει τις τρεις κατηγορίες που τον βαρύνουν.
Εν το μεταξύ, ο Νοριέγκα αναμένεται να φτάσει την Τρίτη στη Γαλλία, όπου εκκρεμεί εναντίον του υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ο συνήγορός του, πάντως, υποστηρίζει ότι δε γίνεται να δικαστεί από τη γαλλική δικαιοσύνη ο πελάτης του καθώς τα αδικήματα έχουν παραγραφεί αλλά και επειδή ως πρώην αρχηγός κράτους απολαμβάνει δικαστικής ασυλίας.
Το 1999 γαλλικά δικαστήρια καταδίκασαν ερήμην τον Νοριέγκα καταδικάστηκε ερήμην σε 10ετή κάθειρξη και πρόστιμο 11,2 εκατομμυρίων ευρώ για διάφορες κατηγορίες.

Σχόλια