Ο Πινοσέτ αρνείται τις κατηγορίες για εξόντωση των αντιπάλων του

0

Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ αρνήθηκε οποιονδήποτε σύνδεσμο σχετικά με την «Επιχείρηση Κόνδορας» που αφορούσε την εξόντωση αντικαθεστωτικών στη Λατινική Αμερική τις δεκαετίες 1970 και 1980, κατά την εξέτασή του από δικαστή στην οικία του.

Η εξέταση επικεντρώθηκε για το αν ο πρώην δικτάτορας γνώριζε για την απαγωγή και τον βασανισμό 19 Χιλιανών στο πλαίσιο της επιχείρησης. Ο Πινοσέτ φέρεται να ισχυρίστηκε στον δικαστή ότι δε γνώριζε την ύπαρξη της επιχείρησης γιατί δεν τον αφορούσε και πως κάτι τέτοιο θα είχε γίνει με ευθύνη των μεσαίων στελεχών του στρατού της Χιλής.

Την Πέμπτη, ο 88χρονος Πινοτσέτ θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να παραπεμφθεί σε δίκη με τις κατηγορίες της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της 17χρονης διακυβέρνησής του.
Έως τώρα, έχει αποφύγει τη δίκη λόγω των προβλημάτων υγείας που επικαλείται, αλλά τον περασμένο μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής αποφάσισε ότι ο πρώην δικτάτορας μπορεί να δικαστεί. Οι δικηγόροι του αρνούνται τις κατηγορίες, ωστόσο υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιέζουν τον δικαστή να απαγγείλει επίσημες κατηγορίες.

Σχόλια