Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας απαλλάχθηκε από υποψίες για απάτη

0

Οι Νοτιοκορεάτες ερευνητές που εξέτασαν κατηγορίες ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας είναι αναμιγμένος σε απάτη με μετοχές, ανακοίνωσαν ότι δεν διαπίστωσαν κάποιο αδίκημα, εκτονώνοντας έτσι ένα σκάνδαλο που αναλυτές έλεγαν ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει το κύρος του νέου προέδρου.

Ο διευθυντής επιχειρήσεων που έγινε πολιτικός Λι Μιούνγκ-μπακ αναλαμβάνει καθήκοντα στις 25 Φεβρουαρίου και ήταν ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας που αντιμετώπιζε ποινική έρευνα σε βάρος του.

Βάσει της νοτιοκορεατικής νομοθεσίας, ένας πρόεδρος εν ενεργεία δεν μπορεί να διωχθεί για τέτοιες κατηγορίες, αλλά αν κατηγορηθεί, η υποψία παραμένει στη διάρκεια της προεδρίας του και μπορεί να ασκηθεί σε βάρος του δίωξη μετά το πέρας της θητείας του.

«Ο Λι Μιούνγκ-μπακ δεν είναι αναμιγμένος σε χειραγώγηση τιμών μετοχών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Τσουνγκ Χο-γιουνγκ, εκπρόσωπος της νομικής αρχής που διεξήγαγε την έρευνα.

Οι αντίπαλοι του Λι είχαν δηλώσει πως συμμετείχε στη διαχείριση μιας εταιρείας μετοχών με έδρα τις ΗΠΑ και την ονομασία BBK, η οποία ερευνάται στη Νότια Κορέα επειδή οι διευθυντές της είναι ύποπτοι για καταχρήσεις και για υπεξαίρεση εκατομμυρίων δολαρίων από τους επενδυτές.

Σχόλια