Ο πρόεδρος του ΔΠΔ και η γενική εισαγγελέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

0

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημέρωσαν ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Θίοντορ Μερόν, και η γενική εισαγγελέας του δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, σχετικά με το βαθμό συνεργασίας των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας με το δικαστήριο.

Ο κ. Μερόν τόνισε για άλλη μια φορά ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν θα ολοκληρώσει την αποστολή του, έως ότου όλοι οι καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου τεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Σημείωσε ότι είναι απίθανο το Δικαστήριο να ολοκληρώσει το έργο του έως το 2008 και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι οι καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου δεν πρέπει να τρέφουν ελπίδες ότι το Δικαστήριο θα σφραγίσει τις πόρτες του, ενώ παραμένουν ασύλληπτοι.

Η κ. Ντελ Πόντε τόνισε ότι, αν οι Κάρατζιτς και Μλάντιτς δεν οδηγηθούν στο Δικαστήριο της Χάγης έως τα μέσα Ιουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την 10η επέτειο από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Παράλληλα, επισήμανε ότι η στάση της Σερβίας απέναντι στο Δικαστήριο έχει αλλάξει σημαντικά και ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα τη διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ετοιμότητα για επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων σε σχέση με τη Χάγη.