Ο Συνήγορος του Πολίτη και απερχόμενος πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Συνηγόρων του Πολίτη (ΙΟΙ), Ανδρέας Ποττάκης, παραβρέθηκε στο 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ένωσης που διοργανώθηκε στη Χάγη της Ολλανδίας στις 12-17 Μαΐου 2024.
Το 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο και η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Συνηγόρων του Πολίτη (IOI) φιλοξενήθηκαν με επιτυχία από τον Εθνικό Συνήγορο των Κάτω Χωρών στη Χάγη, από τις 12 έως τις 17 Μαΐου 2024. Μετά τα χρόνια της πανδημίας, το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία σε όλα τα μέλη του IOI να συναντηθούν ξανά αυτοπροσώπως μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια και 200 αντιπρόσωποι από 60 διαφορετικές χώρες και τις έξι περιφέρειες του IOI συμμετείχαν σε αυτή τη σημαντική τετραετή εκδήλωση.
Του συνεδρίου προηγήθηκαν συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΙ, κατά τις οποίες το Διοικητικό Συμβούλιο δέχθηκε νέα μέλη από την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Λατινική και τη Βόρεια Αμερική. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τη δημοσίευση του επόμενου εγγράφου βέλτιστης πρακτικής με θέμα “Προστασία των πληροφοριοδοτών”, το οποίο θα είναι σύντομα διαθέσιμο στον ιστότοπο, καθώς και τη συνέχιση του προγράμματος περιφερειακών επιδοτήσεων του ΙΟΙ κατά το έτος 2024/2025.
Στη Χάγη, η IOI ανανέωσε τη στενή συνεργασία της με την Ένωση για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (APT), όταν η Πρόεδρος της IOI Diane Welborn και η Γενική Γραμματέας της APT Barbara Bernath υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, με το οποίο οι δύο οργανώσεις συμφωνούν να συνεχίσουν την ισχυρή και συνεργατική σχέση τους, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα των θεσμών διαμεσολαβητών και της πρόληψης των βασανιστηρίων.
Στις 14 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της ΔΟΑ και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Volker Türk, συνέβαλε με εναρκτήρια ομιλία στην οποία υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή των θεσμών Διαμεσολαβητών στην προστασία των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Αναγνώρισε περαιτέρω τους Διαμεσολαβητές ως μηχανισμούς αντιμετώπισης και διόρθωσης των αδικιών που προκαλούνται από κακοδιοίκηση, καθώς και την ικανότητά τους να εντοπίζουν συστημικές αδυναμίες και να διασφαλίζουν ότι οι κυβερνήσεις γίνονται πιο διαφανείς και υπόλογες. “Είστε ένας σημαντικός σύνδεσμος μεταξύ των θεσμών του κράτους και του πληθυσμού, έτσι για ένα ανανεωμένο, ανανεωμένο κοινωνικό συμβόλαιο”, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής Türk στην εναρκτήρια ομιλία του.
Η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε τη Διακήρυξη της Χάγης και αναγνώρισε το καθήκον και την υποχρέωση που έχουν τα θεσμικά όργανα του Διαμεσολαβητή σε όλο τον κόσμο να βελτιώσουν τη σχέση μεταξύ των πολιτών και των κυβερνήσεων, ιδίως για εκείνους που δεν μπορούν να μιλήσουν για τον εαυτό τους. Τα μέλη σημείωσαν επίσης ότι τα θεσμικά όργανα του Διαμεσολαβητή πρέπει να είναι προσιτά και να απευθύνονται προληπτικά σε όλους.
Στο τέλος της Γενικής Συνέλευσης, ανέλαβαν καθήκοντα οι νέοι αξιωματούχοι και περιφερειακοί διευθυντές του ΔΟΔ. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι αξιωματούχοι της ΔΟΕ είναι ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Nashieli Ramírez Hernández (Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Πόλης του Μεξικού), ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Mohamed Benalilou (Médiateur du Royaume du Maroc), ο Δεύτερος Αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Peter Boshier (Επικεφαλής Διαμεσολαβητής της Νέας Ζηλανδίας) και η Ταμίας της ΔΟΕ Caroline Sokoni (Δημόσιος Προστάτης της Ζάμπια).