ΟΗΕ: Ίδρυση Γραφείου στη Σεούλ, για την καταγραφή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα

0

Στην ίδρυση γραφείου στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας προχώρησε ο ΟΗΕ, με στόχο την εποπτεία της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, παρά τις επανειλλημένες απειλές της Βόρειας Κορέας για «ανηλεή τιμωρία» των αξιωματούχων του ΟΗΕ.

Τα επίσημα εγκαίνια του γραφείου έλαβαν χώρα την περασμένη Τρίτη, σε τελετή στην οποία παρίστατο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Zeid Ra’ad Al Hussein. Αφορμή για το άνοιγμα του γραφείου αποτέλεσε μία έκθεση του ΟΗΕ, δημοσιευθείσα το περασμένο έτος, στην οποία αναφερόταν οτι ο βαθμός των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας είναι «ασύγκριτος στο σύγχρονο κόσμο».

«Το Γραφείο μας στη Σεούλ θα είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο και την καταγραφή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, συνεισφέροντας στο σημαντικό έργο της Επιτροπής Έρευνας και του Ειδικού Ανταποκριτή του ΟΗΕ», όπως δήλωσε σχετικά ο Al Hussein. Όμως, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας αντέδρασε έντονα στην ίδρυση του γραφείου, χαρακτηρίζοντας το ως τμήμα «εκστρατείας λασπολογίας» και απειλώντας να «τιμωρήσει ανηλεώς» τους αξιωματούχους του ΟΗΕ.

«Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong-un, πρέπει να συνειδητοποιήσει οτι υπάρχει πλέον μία ομάδα επαγγελματιών ερευνητών, οι οποίοι εργάζονται συνεχώς για τη συμπλήρωση του αρχείου πραγματικών περιστατικών, βάσει του οποίου θα οδηγηγηθεί τελικά μαζί με τους ανώτατους αξιωματούχους του ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου», όπως δήλωσε ο Phil Robertson, υποδιευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ασία.