ΟΗΕ: Αίτημα διεξαγωγής έρευνας για εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ

0

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που ενδεχομένως έχει διαπράξει το Ισραήλ στη Γάζα.

Παράλληλα, κατήγγειλε τις επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους που πραγματοποιεί η Χαμάς αδιακρίτως εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές αμάχων.

Ειδικότερα, η Ύπατη Αρμοστής, επικαλούμενη τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το θάνατο αμάχων, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών, δήλωσε ότι υπάρχει “ισχυρή πιθανότητα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να έχει παραβιαστεί, κατά τρόπο που ενδεχομένως συνιστά εγκλήματα πολέμου” και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας.

Επίσης, η Ν. Πιλάι τόνισε ότι για “μια ακόμη φορά, οι αρχές της διάκρισης και της πρόληψης δεν γίνονται σεβαστές κατά τις επιθέσεις που πραγματοποιούν αδιακρίτως η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις” εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ.

Επίσης, με κείμενο που θα τεθεί προς έγκριση καταδικάζονται “κατάφωρα οι γενικευμένες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις 13 Ιουνίου στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, κυρίως τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα”.

Στο ίδιο κείμενο ζητεί επίσης η Ελβετία, ως κράτος θεματοφύλακας των Συνθηκών της Γενεύης, να συγκληθεί επειγόντως η σύνοδος των κρατών της 4ης Συνθήκης της Γενεύης για την κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη, ώστε να ληφθούν μέτρα εφαρμογής της εν λόγω Συνθήκης, στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.