ΟΗΕ: Ανησυχία για βίαιες διαδηλώσεις στη Σενεγάλη

0

Την ανησυχία της εξέφρασε η Επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Navi Pillay, όσον αφορά στην υπερβολική χρήση βίας από τις αρχές της Σενεγάλης, κατά την καταστολή πρόσφατων διαδηλώσεων. Οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα κατόπιν της ανακοίνωσης των επίσημων υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της χώρας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατέληξε στο θάνατο ενός αστυνομικού και τεσσάρων πολιτών. Η Pillay εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη από το περιστατικό, σχολιάζοντας ότι έρχεται σε σύγκρουση με την παράδοση της Σενεγάλης στο σεβασμό του δικαιώματος συνάθροισης σε δημόσιο χώρο και ελεύθερης έκφρασης.

«Καθώς η προεκλογική περίοδος αρχίζει αυτό το Σαββατοκύριακο δεν μπορώ παρά να τονίσω ακόμη μια φορά την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα οποία είναι ακόμη πιο σημαντικά σε περίοδο εκλογών», ανέφερε η Επίτροπος του ΟΗΕ, η οποία στη συνέχεια κάλεσε τις αρχές να ερευνήσουν τους θανάτους και τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Τις συγκρούσεις προκάλεσε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σενεγάλης, το οποίο έκρινε ότι ο Πρόεδρος Abdoulaye Wade μπορεί να είναι υποψήφιος και για τρίτη θητεία, παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Το Σύνταγμα της χώρας δεν προέβλεπε περιορισμό όταν ο Wade ανέλαβε την εξουσία το 2000, ωστόσο το 2001 τροποποιήθηκε, ώστε να επιτρέπονται μόνο οι δύο θητείες του ίδιου Προέδρου. Ειδικοί εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες η κατάσταση στη χώρα θα είναι τεταμένη, καθώς τα νομικά μέσα κατά της υποψηφιότητας του Wade έχουν πλέον εξαντληθεί.

Σχόλια